Romania este considerata a fi un spatiu Carpato-Danubiano-Pontic, iar varietatea formelor de relief reprezinta unul dintre factorii cheie ai turismului.

Muntii Carpati se numara printre cele mai importante lanturi montane din intreaga lume, iar 51% din suprafata acestora se regaseste pe teritoriul romanesc.

Sursa: Muntii Carpati 

Crestele semete ale varfurilor montane ii impresioneaza atat pe turistii locali, cat si pe cei din toate colturile lumii. Cel mai inalt varf montan este considerat a fi Varful Moldoveanu, situat la o altitudine de aproximativ 2544 m. Din punct de vedere geografic, acesta este localizat in Muntii Fagarasi, in imediata apropiere a Transfagarasanului.

Citeste si : Despre Transfagarasan, Romania 

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca Muntii Carpati se intind pe o suprafata mai mare, comparativ cu Muntii Alpi.

Turistii sunt fascinati de cadrul natural salbatic si de peisajele de poveste, tocmai de aceea aleg sa isi petreaca o buna parte din concedii in zonele montane carpatine.


Sursa: Transfagarasan 

Pe pajistile alpine inca poti vedea cum ciobanii isi mana agale turmele de oi, iar aceasta priveliste pitoreasca te va face sa ai senzatia ca aici timpul parca s-a oprit in loc.


Sursa: Muntii Carpati 

Oricine isi doreste o vacanta la inaltime, nu-i asa? In Carpatii Meridionali se afla unele dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din tara. Oricine a auzit de Babele si Sfinxul, de Balea Lac sau de Muntii Fagaras.

 

Sursa: Transfagarasan + Lacul Balea

Pentru iubitorii de munte, nimic nu este mai placut decat sa ajunga la cota 2000, de unde pot avea parte de o imagine panoramica asupra intregii regiuni.

Sfinxul si Babele se numara printre atractiile turistice majore din Muntii Carpati, in jurul carora dainuie si foarte multe legende. Potrivit traditiilor stravechi, ansamblul de piatra ar fi fost modelat de catre zeii antici.

Intreaga zona are o energie pozitiva iar vizitatorii vor avea parte si de aer curat, departe de poluarea marilor orase.

 

Sursa: Monumente ale naturii, Babele si Sfinxul din Muntii Bucegi 

In imediata apropiere a celor doua monumente ale naturii se afla si Crucea Eroilor. Edificiul a fost creat in memoria victimelor celui de-al Doilea Razboi Mondial, ce si-au pierdut viata in luptele desfasurate in Muntii Bucegi.



Sursa: Crucea Caraiman de la 2000 de metri altitudine 

Turismul montan se afla in plina proces de dezvoltare, iar numarul vizitatorilor tinuturilor carpatine se mareste de la an la an.

Spre exemplu, tot mai multe persoane aleg sa viziteze Transalpina, soseaua aflata la o altitudine destul de mare.


Sursa: Transalpina, Drumul Regelui 

Pe durata lunilor de vara nimic nu este mai frumos decat sa iti regasesti linistea in mijlocul naturii. Aerul ozonat, flora diversa si cerul senin te indeamna sa descoperi cat mai mult atractiile turistice din Carpati.

Muntii Retezat reprezinta destinatia de vacanta pentru multe persoane, iar asta se datoreaza faptului ca adapostesc cele mai impresionante peisaje din Romania. Ba mai mult, aici se afla si 40 de lacuri glaciare.


Sursa: Muntii Retezat 

Prin urmare, potentialul turistic al Romaniei are la baza si existenta lantului muntos carpatin. Daca inca nu te-ai hotarat asupra urmatoarei destinatii de vacanta, ce ai zice sa te relaxezi cateva zile intr-o statiune montana, departe de agitatia marilor orase?