Judetul Iasi este cunoscut pentru patrimoniul cultural de exceptie, iar asta se datoreaza faptului ca pe teritoriul acestuia exista obiective turistice impresionante, printre care se numara si Castelul Sturdza.

Se remarca influentele neogotice la nivelul arhitecturii castelului, acesta fiind construit intre anii 1880-1904, la initiativa lui Gheorghe Sturdza.

Aflat la o distanta de doar 65 de km de judetul Iasi, este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din intreaga zona.


Sursa: Castelul Sturdza de la Miclauseni, capodopera arhitecturala in stil neogotic 

Vechiul conac boieresc a fost transformat in castel la sfarsitul secolului al XIX-lea. Partea exterioara a imobilului a fost decorata cu numeroase elemente simbolice caracteristice blazonului familiei Sturdza, cum ar fi leul cu sabie sau ramura de maslin.

Influentele neogotice sunt cat se poate de vizibile, de la turnurile gotice, armurile medievale si dictoanele latinesti, pana la sala de manej si turnul cu intrare cu pod peste santul de apa.

Sursa: Povestea Palatului Sturdza de la Miclauseni 

In ceea ce priveste partea  interioara, castelul dispune de scari centrale din marmura de Dalmatia. Este remarcabil si mobilierul din lemn de trandafir, ce da un farmec aparte intregii cladiri.

Sursa: Castelul Sturdza din Miclauseni 

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca planurile castelului au fost concepute de arhitectii I. Grigsberg si Iulius Reinecke.

Cladirea se asemana si cu Palatul Culturii din Iasi, fiind o copie a vechilor castele feudale apusene.

La momentul inaugurarii, in castel se regasea o colectie impresionanta de carti, documente, costume medievale si bijuterii de mare valoare. Doar colectia de carti continea aproximativ 60.000 de exemplare, majoritatea fiind in editii limitate.

Pe durata Primului Razboi Mondial, in castel a fost amenajat un spital militar, iar mostenitoarea Ecaterina Cantacuzino s-a ocupat de ingrijirea ranitilor, alaturi de Maria Ghica.

Sursa: Castelul Sturdza de la Miclauseni 

Cel de-al Doilea Razboi Mondial si-a pus amprenta asupra vestigiului castelului, avand in vedere ca soldatii rusi au distrus o buna parte din biblioteca si au furat colectiile familiei Sturdza.

Ecaterina Cantacuzino a ramas vaduva si nu a avut mostenitori. Aceasta a luat decizia de a dona Episcopiei Romanului castelul, pentru a se amenaja o manastire de maici.

Regimul Comunist a desfiintat asezarea monomastica, iar intregul domeniu a intrat in proprietatea statului.

Retrocedat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in 2001, castelul nu se afla in cea mai buna stare, necesitand reparatii de urgenta.

Incepand cu anul 2003, intreaga structura a fost supusa unor lucrari de consolidare, restaurandu-se totodata piesele de mobilier si parchetul original.

La momentul actual, Mitropolia Moldovei are drept obiectiv infiintarea unui complex muzeistic si a unui centru de conferinte. Una dintre cladirile castelului a fost deja transformata in atelier de pictura.

Poti vizita Castelul din Miclauseni aproape zilnic, exceptand ziua de luni. In zilele de vara, nimic nu este mai placut decat sa redescoperi atractiile turistice din Romania.

Cum temperaturile sunt din ce in ce mai prietenoase, iar vremea este prielnica pentru planificarea unei calatorii, nu iti ramane decat sa alegi Iasiul si numeroasele sale obiective  turistice. Pe lista ta trebuie sa se regaseasca si Castelul Sturdza, deoarece este o cladire de-a dreptul impresionanta. 

Citesti si : Ce poti vizita in capitala Moldovei? Principalele obiective turistice din Iasi