Construit cu mai bine de 600 de ani in urma, Castelul Bran era intitulat initial „Dietrichstein”, avand titulatura de fortareata a Cavalerilor Teutoni.

Aflat la doar 30 de km de Brasov, intr-un cadru natural deosebit, Castelul Bran a fost construit pe o portiune stancoasa, iar amplasarea sa nu este intamplatoare, ci avea un rol strategic in vremurile stravechi.

Sursa: Castelul Bran 

La momentul actual, Castelul a fost transformat intr-un muzeu ce gazduieste colectii impresionante de ceramica, arme, mobilier, armuri. In curtea castelului exista si un mic muzeu al satului, cu case traditionale din zona Rucar-Bran.

Sa nu uitam ca Branul reprezenta destinatia preferata a Reginei Maria, care obisnuia sa petreaca destul de mult timp in aceasta locatie. Turistii ce ajung la castel sunt informati de faptul ca inima Reginei Maria a fost ingropata aici pentru o perioada scurta de timp.

In perioada regimului comunist familia regala a fost alungata din Romania, iar castelul ce apartinea Principesei Ileana, fiica Reginei Maria, a intrat in proprietatea statului.

In zilele noastre, Castelul Bran apartine lui Dominic de Habsburg, urmas al Principesei Ileana. Principalul motiv pentru care imobilul este des vizitat de turisti este reprezentat de faptul ca aici dainuie o legenda foarte cunoscuta in Romania, legenda Contelui Dracula.

Contele Dracula este mentionat pentru prima oara in romanul cu acelasi nume, al carui autor este irlandezul Bram Stocker.

Desi numele „Dracula” poate parea destul de infricosator, in realitate este corelat cu Ordinul Dragonului, din care ar fi facut parte Vlad Tepes si tatal sau.


Sursa: Castelul Bran, istorie si legenda 

In ceea ce priveste istoria Castelului Bran, prima atestare documentara a acestuia a fost inregistrata in anul 1377, cand regele Ungariei, Ludovic I de Anjou a emis un act prin care oferea brasovenilor posibilitatea de a construi o cetate de piatra.

Treptat, in secolul XV fortificatia s-a aflat in subordinea comitetului secuiesc. In timpul domniei lui Iancu de Hunedoara, Castelul Bran a trecut in conducerea voievodatului Transilvaniei.

Asocierea lui Vlad Tepes cu Branul a avut loc in momentul in care Iancu de Hunedoara a pierdut tronul si l-a desemnat pe domnul Tarii Romanesti sa apere trecatoarea spre Transilvania, ce era strajuita de cetate.

Sursa: Castelul Bran si Castelul Corvinilor, cele mai cautate locuri din Romania in 2021

Intreaga regiune este promovata prin mitul conform careia in Castelul Bran exista un vampir care se hranea cu sangele inamicilor.

Inclusiv turistii din toate colturile lumii au auzit de celebra legenda a Contelui Dracula de la Bran si aleg sa viziteze aceasta locatie unica.

Chiar si jurnalistii de la CNN  au inclus monumentul istoric in topul celor 10 castele medievale din Europa.

Sursa: National Geographic despre Castelul Bran 

Structura masiva are un farmec infricosator, atragand turistii de pretutindeni. Ba mai mult, in interiorul castelului inca se mai pastreaza anumite piese de mobilier ce au apartinut Reginei Maria a Romaniei.

Concluzionand, Castelul Bran este o atractie turistica emblematica a tarii noastre. Arhitectura impresionanta si legenda ce planeaza asupra castelului sunt doua dintre motivele pentru care foarte multi vizitatori ajung in aceasta locatie, bucurandu-se de momente unice.