Vaslui se numara printre judetele aflate in regiunea istorica Moldova, fiind o zona incantatoare din punct de vedere turistic. Vorbim totodata despre un judet ce se afla la granita cu Republica Moldova, numarandu-se printre cele mai vechi teritorii din Romania. Elementele istorice au fost bine pastrate in cadrul muzeelor ce se regasesc in Vaslui si pe care ti le vom prezenta astazi.

Sursa: Iarna in Vaslui 

Stiai ca in Vaslui exista si domenii boieresti in care au locuit personalitati marcante ale vremii, printre care se numara Dimitrie Cantemir, Emil Racovita sau familia boiereasca Sturdza? Prima oprire in Vaslui ar trebui sa fie Parcul dendrologic Copou, un loc ce este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase spatii verzi din intreaga Romanie.

Gradinile tematice sunt foarte frumos amenajate si te poti plimba pe aleile inzapezite chiar si in ultima luna de iarna. Exista chiar si o alee dedicata scriitorilor de renume din tara, unde sunt expuse si busturile lui Mihai Eminescu, Ion Creanga sau Mihail Kogalniceanu.

Sursa: Parcul Copou din Vaslui 

Rezervatia arheologica „Curtea domneasca” este un alt loc de exceptie din Vaslui, incluzand ruinele a ceea ce a fost in trecut cetatea domneasca a orasului. Construita intre anii 1472-1490, cetatea reprezinta o ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun, insa lucrarile de dezvoltare a acesteia au avut loc pe durata domniei lui Stefan cel Mare. 

Sursa: Situl arheologic Curtea Domneasca 

Arheologii au descoperit in aceasta zona numeroase obiecte de tezaur, ce ilustreaza cultura si civilizatia romaneasca din trecut. La momentul actual inca mai poti admira unele portiuni din zidurile cetatii, fapt incantator pentru persoanele ce sunt pasionate de istoria Romaniei.

Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” este unul dintre atractiile turstice cel mai des vizitate de turisti, avand in vedere ca aici acestia pot admira colectii impresionante de obiecte si documente din diferite decade, de la Antichitate si pana la Epoca Moderna. Totodata, muzeul este renumit si pentru sectia de etnografie, de arta populara si moderna.

 

Sursa: Ateliere de vacanta la Muzeul Judetean 

Din categoria atractiilor turistice de tip cultural face parte si Muzeul Memorial „Emil Racovita”, creat in memoria cunoscutului savant si academician roman. Stiai ca acesta este fondatorul Institutului de Speologie din Cluj?

O mare parte din obiectele personale ale familiei nobiliare Racovita au fost pastrate si pot fi admirate de catre public in cadrul acestui muzeu. Aici vei regasi si piese de mobilier de exceptie, a caror valoare este inestimabila din punct de vedere cultural.


Sursa: Casa Emil Racovita 

Prin urmare, judetul Vaslui ar trebui sa fie adus mai des in atentia vizitatorilor, deoarece aici exista numeroase atractii turistice de tip cultural si istoric. Daca iti doresti sa descoperi mai mult din specificul zonei, profita de timpul tau liber si opteaza pentru o unitate de cazare din Vaslui!