Tara Motilor cunoscuta si sub denumirea de Tara de Piatra, este o regiune etnografica pozitionata in Muntii Apuseni, strabatand regiuni din judetele Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara. Prin ce se evidentiaza? Este singurul loc din Romania unde exista asezari permanente aflate la mare altitudine (peste 1.400 metri), acestea fiind locuite pe durata intregului an. Tara Motilor este apreciata ca fiind o zona bogata in aur sau argint, fiind cunoscuta in intreaga lume gratie zonelor precum Rosia Montana, Baia de Aries sau Bucium.
Valea Ariesului se intinde pe o lungime de aproximativ 164 de km, traversand judetele Cluj si Alba. Zona incepe sa fie valorificata ca o adevarata bogatie turistica, plimbarile in natura fiind preferatele turistilor. Acestea le ofera prilejul perfect pentru a descoperi nenumarata obiective turistice.
- Groapa Ruginoasa un fenomen geologic unic in Romania, se afla in Parcul National Apuseni. Aceasta este o ravena uriasa cu un diametru de peste 600 de metri si o adancime de 100 de metri. Aceasta rana vie in mijlocul muntelui, s-a format prin eroziunea torentiala si active a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii. Zona a fost declarata arie protejata de interes national.
- In zona Arieseni se afla Cascada Varciorog, o cadere spectaculoasa de apa cu o inaltime de peste 15 metri. Aflata intr-o padure de conifere, cascada formeaza cu peisajul din jurul sau o rezervatie peisagistica protejata prin lege.
- Casa lui Avram Iancu aflata in satul Incesti, dateaza inca din anul 1801, fiind o locuinta specific moteasca cu obiecte ce au apartinut conducatorului revolutiei din anul 1948, Avram Iancu. Nu rata o vizita la casa cunoscutului erou, este un prilej cu ajutorul caruia vei descoperi o expozitie de etnografie, cu porturi specifice locului, vase autentice sau obiecte diferite, din viata cotidiana a motilor : ciubere, tulnice sau donite.
- Rosia Montana are o existenta milenara, fiind una dintre cele mai vechi localitati cu traditie in exploatarea metalelor pretioase de pe batranul continent. Este localitatea ce a trait toate evenimentele istorice ale romanilor, fiind cunoscuta inca de dinaintea descoperirii Daciei, si ca localitate miniera din vremea lui Herodot. Ce putem vizita in zona? Dealul Cetatii, Muzeul Mineritului, Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial, dar si monumente de arhitectura populara specifice secolelor XVII – XIX.
- Dealul cu Melci si Cascada Pisoaia, sunt pozitionate in teritoriul administrativ al localitati Vidra, din Muntii Apuseni. In ultimii ani, in mod special in sezonul cald, au reusit sa obtina un numar din ce in ce mai mare de vizitatori, gratie si accesului facil. Cascada se intinde pe o suprafata de 2.5 hectare, fiind incadrata de o padure de fag. Apele din zona sunt bogate in calcar, motiv pentru care iau nastere nenumarate formatiuni calcaroase. Rezervatia Dealul cu Melci, este unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifiere din zona. Aceasta s-a format in urma cu 70 de milioane de ani, cand in acel loc exista marea numita Tetis. In acest loc, in timp, peste 30 de specii de moluste si-au lasat amprenta, alcatuind un recif senonian, pe o suprafata de 4 ha.
Daca vrei sa te bucuri indeaproape de peisaje si de frumusetea naturii, nu rata drumetiile pe drumurile marcate, plimbarile cu atv-urile sau cu bicicletele.