Sighisoara dispune de o paleta bogata de atractii turistice, fiind cel mai mare si complex sit romanesc intrat in Patrimoniul Mondial Unesco. Intr-adevar, marimea orasului nu este impresionanta, insa vei putea gasi la tot pasul atractii care iti vor capta atentia, fie ca vorbim de o cladire colorata, de un drum pietruit, de o terasa vintage sau de…un turn.

Turnul cu Ceas este cu siguranta simbolul cetatii, fiind cel mai mare dintre cele noua turnuri de aparare ale Sighisoarei, care inca sunt in picioare (initial au fost 14). Inaltimea turnului ajunge pana la 64 de metri, acesta fiind pozitionat in partea de sud-est a cetatii.

Construit in secolul XIV, scopul acestuia a fost de a apara poarta principala a cetatii, ulterior rolul sau a deservit ca sediu al primariei, pana in anul 1556.

Cea mai cunoscuta legenda care se invarte in jurul turnului este aceea ca ceasul din turn nu ramane niciodata in urma, astfel ca turistii care il viziteaza isi fixeaza ceasurile dupa ora indicata de orologiul din turn.

Acoperisul are o inaltime de 34 de metri, pe care este fixat un mic glob de aur, iar deasupra acestuia un stalp meteorologic cu un cocos in varf, care se roteste in functie de bataia vantului. Se spune ca daca acesta are fata indreptata inspre apus, va urma o ploaie in foarte scurt timp.

Ceasul din Elvetia a fost realizat in Elvetia, o tara cunoscuta pentru precizia ceasurilor sale, si a fost decorat cu o serie de figurine care nu depasesc inaltimea de 80 cm. Acestea simbolizeaza zilele saptamanii, simbol al sperantei, semnaland faptul ca urmeaza o noua zi. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Zeita Dreptatii, Justitia, Tobosarul, Rasaritul Soarelui, simboluri ale conduitei zilnice. 

Sursa: Turnul cu Ceas din Sighisoara, batranul care numara secundele istoriei 

Pe un cadran vei putea observa doi ingerasi, care reprezinta Ziua si Noaptea. La ora 6 dimineata poate fi observat ingerasul care reprezinta Ziua, iar seara acesta se ascunde si face loc Noptii, respectiv ingerasului care are doua lumanari aprinse in maine. Pe cel de-al doilea cadran sunt reprezentate figurinele care infatiseaza zilele saptamanii. Acestea se misca la miezul noptii, marca schimbare zilei.

In zile de sarbatoare, ceasul rasuna pe tonurile unor melodii populare, anuntandu-I astfel localnici sau turisti de bucuria acelei zile.

De-a lungul timpului, constructia turnului a avut de suferit. In anul 1676 acesta a fost incendiat, reparatia acestuia durand aproape un an.

Rolul initial al constructiei a fost sa fie transformat intr-un punct strategic de aparare, in interioul sau fiind adapostite si depozite de armament.  Odata cu trecerea timpului, acesta a fost adapost si pentru trezoreria orasului, dar si pentru arhivele judetului.

Sursa: Turnul cu Ceas din Sighisoara, batranul care numara secundele istoriei 

 Din anul 1898 acesta a fost transformat in muzeu, fiind si momentul in care este declarat simbol al orasului Sighisoara, punct de atractie pentru turisti.

La ultimul etaj exista un mic foisor de unde vei putea admira o panorama superba asupra cetatii. Neaparat sa vizitezi si interior turnul, vei putea descopera diferite incaperi, Sali tematice : de ceramica, arheologie, etnografie, mobilier, Sala de Arme sau Camera de Tortura. 

Citeste si: Ce vizitam in Sighisoara?