Denumit simbolic “Pamantul lemnului”, Maramuresul este o zona aparte a tarii noastre. Aflat in partea nordica a tarii, chiar la granita cu statul vecin Ucraina, acest teritoriu este cunoscut la nivel national datorita arhitecturii autentice, a caselor de inspiratie traditionala si a portilor falnice ce se afla la intrarea in gospodarii.

Sursa: 10 cele mai frumoase locuri din Maramures

Acum este momentul oportun pentru a vizita Maramuresul, asta pentru ca toamna transforma peisajele in adevarate opere de arta. Aici te vei simti ca intr-un adevarat muzeu in aer liber, avand in vedere frumusetea cadrului natural.

Ramai in continuare alaturi de noi, pentru a descoperi cele mai interesante obiective turistice ale zonei!

1. Bisericile de lemn

Dupa cum bine stii deja, Maramuresul este patria lemnului, ceea ce inseamna ca aceasta resursa a fost utilizata si in procesul de constructie al monumentelor religioase. Bisericile din lemn sunt vizitate de catre turistii din intreaga lume. Acestia sunt fascinati de designul inedit si de frumusetea naturii.


Sursa: Maramures, bisericile de lemn

Stiai ca in Maramures exista aproximativ 100 de edificii religioase create din lemn? Ba mai mult, 8 dintre acestea au fost deja incluse in Patrimoniul UNESCO.

Remarcabile sunt si acoperisurile impunatoare ce nu pot trece neobservate de catre vizitatori. Maiestria maistrilor este vizibila, mai ales daca arunci o privire spre turnurile inalte ale bisericilor.

2. Cimitirul Vesel din Sapanta 

Cine nu a auzit de celebrul Cimitir Vesel din Sapanta? Comparativ cu marea majoritate a cimitirelor existente, acesta se remarca prin modalitatea distincta de abordare a mortii. Practic, localnicii din Sapanta privesc moartea ca pe o sarbatoare, nu ca pe o tragedie.

Intregul concept a debutat in anii 1930, cand un satean, Stan Ion Patras si-a sculptat propria cruce, folosind lemn de stejar. La momentul actual, toate crucile din cimitir sunt pictate intr-o frumoasa nuanta de albastru, fiind decorate totodata si cu motive traditionale specifice zonei.

Sursa: Cimitirul Vesel din Sapanta - povestea cimitirului 

Citeste si: Cimitirul Vesel din Sapanta, una dintre cele mai importante atractii ale Maramuresului 

3. Baia Mare 

Sursa: Baia Mare 

Nu poti pleca din Maramures pana nu vizitezi orasul Baia Mare. In trecut, orasul a facut parte din vechiul Imperiu Austro-Ungar. La momentul actual, inca mai exista cladiri medievale ce merita a fi admirate, cum ar fi Turnul lui Stefan sau Turnul Macelarilor.

4. Varful Pietrosul Rodnei 

Un obiectiv turistic unic de pe lista noastra, fiind totodata si el mai inalt varf din Carpatii Orientali. Daca esti pasionat de peisajele montane si de petrecerea timpului in aer liber, atunci aceasta este alegerea perfecta.

Sursa: Varful Pietrosul Rodnei 

5. Muzeul Satului Sighet 

Deschis publicului in anul 1981, Muzeul Satului din Sighet reprezinta o sectiune in aer liber a Muzeului Etnografic din Maramures. Avand la baza structura clasica a unui sat traditional, muzeul este o adevarata capodopera etnografica. Biserica este pozitionata in partea centrala a satului si pune in evidenta stilurile arhitecturale ale vremilor de altadata.


Prin urmare, Maramuresul se numara printre cele mai frumoase zone ale tarii noastre. Fa si tu un popas pe aceste meleaguri unice si bucura-te de atractii turistice nemaintalnite in nici o alta locatie din Romania.