Este vara, iar mintea ta deja viseaza la vacanta? Iti doresti sa te bucuri cateva clipe de relaxare, descoperind totodata monumente arhitecturale de exceptie din Romania? Nimic mai simplu, avand in vedere faptul ca tara noastra gazduieste numeroase atractii turistice, printre care se numara si Castelul Pelisor.

Sursa: Istoricul Castelului Pelisor, Sinaia 

Ridicat intre anii 1899-1902, Castelul Pelisor este considerat a fi un edificiu emblematic al Romaniei, avand totodata o mare insemnatate istorica.

Constructia acestui imobil a fost realizata la initiativa regelui Carol I, pentru a servi pe post de resedinta a principilor mostenitori. Denumita simbolic “Casa de vis”, cladirea ilustreaza in mod direct preferintele arhitecturale ale Reginei Maria, remarcandu-se atat influente germane, cat si romanesti.

Si la momentul actual, Castelul Pelisor este locul in care se pastreaza vie amintirea Reginei Maria. Ba mai mult, aici a fost locul in care inima acesteia a batut pentru ultima oara.

Sursa: Castelul Pelisor 

De mai bine de 20 de ani, Castelul Pelisor a devenit muzeu, fiind unicul organizat in stilul Art Nouveau din tara noastra.

Anul viitor, in anul 2023, monumentul va implini 120 de ani de la inauguarea sa. Proiectat de arhitectul ceh Karel Liman, castelul face parte din ansamblul arhitectonic realizat pe valea paraului Peles, de catre Carol I.

La ceremonia de inaugurare au luat parte principii mostenitori Ferdinand si Maria, ofiteri ai armatei romane, arhimandritul Nifon, dar si alte personalitati importante ale vremii.

In ceea ce priveste partea interioara a castelului, stilul pentru care a optat Regina Maria a fost cel inspirat din „Arta 1900”. Camerele erau luminoase, primitoare, fiind decorate dupa preferintele reginei. Pe langa elementele romanesti, se pot observa si influente bizantine, cat si celtice.

Desi Castelul Pelisor are doar 99 de incaperi, comparativ cu Castelul Peles, ce este format din 160 de camere, intregul imobil a fost special decorat pentru a deveni o resedinta princiara.

Dormitorul de aur este cu adevarat special, gratie mobilei ce a fost sculptata in lemn de tei aurit.

Sursa: Castelul Pelisor din Sinaia 

Se remarca frunzele de ciulini, un motiv de inspiratie scotiana, ce o ducea cu gandul pe Regina Maria la copilaria sa petrecuta pe meleagurile Scotiei.

Holul de Onoare este creat avand un design minimalist, dar de efect. Lambrisat cu lemn de stejar, holul se numara printre cele mai frumoase incaperi ale Pelisor-ului.

Biroul Regelui Ferdinand se distinge de toate celelale camere, prin solemnitatea arhitecturala. Biroul din lemn de nuc este de-a dreptul fascinant, gratie celor 3 panouri gravate cu imaginile Castelelor Peles, Pelisor si Foisor.


Sursa: Cand poate fi vizitat gratuit Castelul Pelisor din Sinaia 

Potrivit statisticilor, mai bine de un milion de turisti au vizitat Castelul Pelisor, pe durata ultimelor 2 decenii. Tot mai multi vizitatori aleg sa ajunga in aceasta zona deosebita in cautarea unor file de istorie. Ei pot admira atat vechile colectii de arta decorativa, cat si piese de mobilier ce dateaza inca din anul 1903.

Asadar, daca iti doresti sa vizitezi unicul Muzeu Art Nouveau din Romania, atunci poti alege ca destinatie de vacanta Sinaia, un loc unde istoria a ramas inca vie, prin existenta Castelului Pelisor.

Citeste si: Castelul Peles, Sinaia