Oradea, pozitionat in zona de vest a tarii, este unul dintre cele mai infloritoare si cosmopolite orase, fiind locuit de romania, maghiari, italieni, maghiari, germani, etc. Gratie acestui lucru, dezvoltarea orasului s-a realizat si cu o parte din acest bagaj cultural.

Cu siguranta un alt pas important in dezvoltarea turistica si nu numai a orasului, au fost investiile realizate de autoritatile locale. Orasul a capatat o alta infatisare, toate bijuteriile turistice au fost puse in valoare, datorita carora din punct de vedere arhitectural Oradea exceleaza. 

Cunoscut si sub denumirea de capitala Art Nouveau a Romaniei, Oradea este “impanzit” de un numar impresionant de cladiri, constructii ce apartin acestui stil. Pentru tine, am pregatit un top al celor mai impresionante cladiri, pe care le poti vizita intr-un scurt city break. 

1. Palatul Vulturul Negru este cu siguranta una dintre cele mai frumoase si emblematice cladiri din oras. Opera a cunoscutior arhitecti Komor Marcell si Jakab Dezso, aceasta a fost realizata in stil Secession, in perioada 1907 – 1908. In momentul inaugurarii, cladirea cuprindea un cazino, hotel, restaurant, toate acestea fiind reunite sub un pasaj acoperit de sticla.


Sursa: Palatul Vulturul Negru 

2. Palatul Moskovits Miksa se afla pe strada Republicii, fiind emblematic pentru arhitectura specifica anilor 1900 din Oradea. Este reprezentativa pentru Oradea, fiind de altfel si cea mai fotografiata cladire din oras. Aceasta a fost construita la initiativa inginerului Moskovits Mitsa, dupa planurile arhitectului Rimanoczy Kalman. Este realizata in stil Art Nouveau, in acest moment avand spatii comerciale la parter si apartamente la etaje.

Sursa: Palatul Moskovits Mitsa 

3. Complexul Baroc, cea mai importanta constructie de acest tip din Romania si una dintre cele mai reprezentative din Europa, este format din trei monumente: Palatul Baroc (una dintre cele mai valoaroase cladiri din tara, are 100 camere si 365 de ferestre – cate una pentru fiecare zi a anului); Bazilica Romano-Catolica este una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa si cea mai mare din Romania; Sirul Canonicilor este frmat din 10 cladiri unite prin 57 de arcade. 

Sursa: Complexul Baroc 

4. Palatul Ullmann, un alt simbol al secessionului vienez, a fost construit in anul 1913, intentia fiind de a-l transforma intr-un centru comercial monumental. Detaliile arhitecturale reprezentative pentru cladire sunt medalioanele de stuc, butoni de caramida, vitralii si basorelief din ceramica.

5. Palatul Rimanoczy Kalman Senior a fost construit in stil ecletic cu elemente gotice, fiind considerat o copie simplificata a palatului venetia Ca d`Oro din Venetia. Propietar si constructor a fost arhitectul Kalman Rimanoczy senior, iar proiectantul chiar fiul acestuia. Exterior palatului evidentieaza detalii si elemente decorative din cea mai infloritoare perioada a stilului gotic venetian, respectiv utilizarea frecventa a elementelor bizantine si maure. 

Sursa: Palatul Rimanoczy 

Intr-un articol precedent gasesti mai multe atractii turistice din Oradea : Obiective turistice in Oradea - 10 locuri pe care nu trebuie sa le ratezi