Se spune ca apa este cel mai bun calator, caci atunci cand pleaca, ea devine propria sa cale. Despre cascade am putea spune ca ele reprezinta mesajul secret al apei, de unde putem trage si o invatatura : daca esti flexibil, caderea nu trebuie neaparat sa te raneasca. Cascadele sunt apreciate ca fiind adevarate bijuterii si creatii impresionante ale naturii, oferind privelisti superbe prin simpla lor cadere naturala. Romania dispune de nenumarate caderi de apa, unele dintre ele superbe, apreciate in intreaga lume.

Daca ti-ai propus sa descoperi tara noastra indeaproape si sa te bucuri de panorama ce iti taie rasuflarea, iata topul propus de noi cu cele mai frumoase cascade din Romania.

  • Cascada Bigar inca se afla pe primul loc in topul celor mai frumoase cascade din lume. Este de altfel, si cea mai cunoscuta cascada din tara noastra, aceasta ajungand pe prima pozitie in topul celor 8 cascade unice din lume, top realizat de The World Geography, in anul 2013. Pozitonata in Muntii Anina, cascada are o inaltime de 8 metri si se intinde pe un covor neobisnuit de muschi.
  • Cascada Cailor se afla pe versantul nordic al muntilor Rodnei, la mica distanta de statiunea turistica Borsa. Aceasta este cea mai inalta cascada din tara, ajungand pana la 90 metri inaltime si este impartita pe mai multe trepte, cea mai mare dintre acestea cu 18 metri inaltime.
  • Cascada Urlatoarea este un alt obiectiv turistic cunoscut si apreciat din Romania, aflandu-se in apropiere de Busteni la o altitudine de 1100 de metri. Fiind intr-o zona intens vizitata, cascada este accesibila turistilor, drumul cel mai facil cel de la telecabina Busteni. La 300 de metri distanta sunt alte doua cascade mai mici, Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica.
  • Cascada Valul Miresei, sau cascada Rachitele, se afla in localitatea cu aceleasi nume, in judetul Cluj. Caderea de apa are o inaltime de aproximativ 30 de metri, aceasta fiind oarecum imprastiata sub forma unui val de mireasa. Legenda cascadei sustine ca in ziua nuntii, o mireasa a cazut de pe stancile Muntilor Bihor, iar valul i-a ramas agatat in acel loc.

Photo by Marius Teodorescu on Unsplash

  • Cascada Beusnita este pozitionata in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, o zona protejata de interes national aflata in judeul Caras Severin.  Un adevarat spectacol ofera primavara, dupa ploi abundente. Are o inaltime de aproximativ 8 – 10 metri, aceasta crescand in fiecare an putin cate putin, datorita calcarului ce vine odata cu apele din varf de munte, acesta depunandu-se incet, se transforma intr-o noua fata de roca ce primeste pe suprafata sa noi organisme de muschi.

Photo by Ovidiu Gruescu on Unsplash

  • Cascada Capra, sau cascada Iezerului, se afla pe versantul sudic al muntilor Fagaras. Se afla la o altitudine de aproximativ 1690 de metri, la doar 5 km distanta de impresionantul lac Balea, si 1.6 km distanta fata de lacul Capra, ce reprezinta de altfel sursa apei. Daca iti propui sa o vizitezi iarna, poti avea supriza placuta sa o gasesti inghetata.