Sezonul rece este asteptat de multi dintre noi, in mod special de cei ce iubesc sporturile de iarna si sunt nerabdatori pentru startul oficial. Din fericire, tara noastra nu duce lipsa de munti inalti (o treime din suprafata este ocupata de muntii Carpati), astfel ca exista o multitudine de posibilitati pentru a ne putea bucura de adrenalina oferita de aceste sporturi.

Iata topul statiunilor montane din tara, cu partii foarte apreciate de schiori, peisaje superbe si unde te poti bucura si de aer curat.

Cel mai vast domeniu schiabil este cel de pe Valea Prahovei, de altfel si cel mai aglomerat. Partiile de schi de aici sunt dotate cu toate facilitatile necesare, iar peisajele de care te poti bucura sunt splendide. Zeci de mii de turisti aleg sa-si petreaca vacanta de iarna in acest statiuni, timp in care isi pot potoli setea de aventura.

Statiunea Sinaia are un domeniu schiabil de 17 kilometri, 18 partii si 3 trasee de schi . Cea mai lunga dintre acestea, partia Noua are aproape 2 km lungime si un grad de dificultate mediu. Sunt amenajate 8 linii de acces : telegondole, telecabine, teleschi si telescaun. Sinaia are cel mai mare numar de piste pentru cei experimentati, cu un grad mare de dificultate.

Poiana Brasov este una dintre cele mai aglomerate si populare statiuni montane din tara noastra. Este destinatia principala a multor turisti datorita faptului ca are 12 partii de schi amenajate, cu grade diferite de dificultate. Accesul catre aceste se realizeaza cu ajutorul a doua telecabine, o telegondola, 5 instalatii de teleschi si 2 de telescaun. Drumul Rosu este cea mai lunga partie din statiune ajungand pana la 4752 de metri, potrivita chiar si incepatorilor.  Pentru schiorii experimentati sunt recomandate partiile Sub Teleferic (2200 metri), partia Kanzel ( 297 metri ) si partia Lupului ( 2605 metri).

Cavnic - Maramures se afla la aproximativ 30 km distanta de Baia Mare. A devenit destul de apreciata de schiori, avand amenajate 7 partii de schi nivelate la standarde europene : 3 din aceste sunt destinate incepatorilor, 2 au grad mediu de dificultate si alte 2 sunt recomandate pentru cei experimentati. Cea mai lunga partie are 2.5 km, accesul realizandu-se cu ajutorul teleschiului. Impresionant este ca in statiune este singura partie artificiala de schi din Romania, fiind realizata din cauciuc sintetic. Astfel aveti posibilitatea de a schia oricand doriti.

Ski Resort Transalpina - Voineasa, este o partie de schi relativ noua ce a fost inaugurata in anul 2012.  Este destul de apreciata de schiori, motiv pentru care in ultimii ani zona turistica a cunoscut o dezvoltare impresionanta. Lungimea totala a partiilor, cu grad de dificultate mediu si usoara, ajunge pana la 6 km.

Nu ne indepartam foarte mult de aceasta zona si ajungem in statiunea Ranca din judetul Gorj. Statiunea are unul dintre cele mai lungi sezoane de schi din tara, de multe ori prima zapada se depune dupa jumatatea lunii septembrie si se mentine pana tarziu in luna mai, datorita temperaturilor scazute determinate de altitudinea inalta. Statiunea are 6 partii de schi amenajate, cea mai lunga dintre acestea are 800 de metri lungime. Urcarea se realizeaza cu ajutorul a doua statii de teleschi.

Straja, Hunedoara este pozitionata la o altitudine de 1445 de metri, insumand un domeniu schiabil de 26 de kilometric. Statiunea are 12 partii de schi amenajate, cu grade diferite de dificultate : 4 dintre acestea sunt destinate incepatorilor, 6 au grad de dificultate mediu si 2 sunt recomandate a fi utilizate doar de persoanele cu experienta. Exista instalatii de transport pe cablu, teleschiuri, telescane, instalatie de nocturna pentru cinci partii. Partia Straja este printre cele mai agglomerate, fiind si una dintre cele mai mari parti de schi din tara ( 8100 metri).