Judetul Suceava, parte din bogatia si zona folclorica Bucovina, este una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Romania. Asta pentru ca este locul unde izul traditional inca este prezent, si nu doar prin obiectivele turistice dar si prin traiul zilnic al locuitorilor – oamenii isi muncesc pamanturile ca odinioara, locuiesc in casute taranesti, folosesc hambarele din lemn pentru fan, iar ulitele satelor iti vor aminti de verile petrecute la bunici.

Pe langa toate detaliile cu iz traditional romanesc, Suceava dispune de un patrimoniu bogat dar si variat din punct de vedere turistic.

Orasul Suceava a fost resedinta domnitorului Stefan cel mare, fapt ce a ajutat la cresterea sa economica dar si politica. Cetatea de Scaun a Sucevei a facut parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova, resistant unei serii de atacuri din partea imperiului otoman. Din pacate, la un atac ulterior al acestora nu a mai rezistat si a fost distrusa din temelii. Astazi, ea este reabilitata si bine conservata, fiind deschisa vizitelor publicului. Printre cele mai interesante incaperi sunt pivnita, inchisoarea sau capela. Un alt obiectiv interesant este reprezentat de stejarii foarte batrani ai lui Stefan cel Mare, aflati in curtea cetatii.

Manastirea Putna construita la cererea domnitorului Stefan cel Mare, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zona, fiind faimoasa pentru pelerinaje.  Se spune ca domnitorul a ales locul de constructive a acesteia, aruncand o sageata din varful muntelui. Locul unde a cazut sageata, acolo a inceput constructia manastirii, in anul 1466 durand 3 ani.

Statiunea Vatra Dornei, sau Perla Bucovinei, se afla la 802 metri altitudine si 100 km distanta de orasul Suceava. Turistii aleg sa vina intr-un numar din ce in ce mai mare datorita peisajelor pitoresti dar si facilitatilor de a practica sporturile de iarna. Statiunea este inconjurata de Muntii Giumalau, Calimani, Rodna, Bistrita si Obcina Mestecanis. Totodata statiunea are un cuvant de spus in din punct de vedere balneo, izvoarele minerale si mofetele naturale fiind folosite in tratamentul unor diferite afectiuni.

Salina Cacica pozitionata in localitatea cu acelasi nume, este una dintre cele mai vechi mine de sare recristalizata din Europa (are o vechime de peste 200 de ani). A fost construita la cererea imparatesei Maria Tereza (a fost sapata de mii de mineri) si a putut fi vizitata incepand cu anul 1791. Cele 8200 de galerii se evidentiaza prin simplitate, in interiorul acesteia se mai poate vizita si Capela Ortdodoxa, capela Sfintei Varvara – protectoarea minerilor sau lacul de saramura cu o adancime de 38 de metri.

Muzeul Satului Bucovinean infiintat in anii 1970, prezinta o incursiune in lumea satului bucovinean, ilustrand perfect stilul de trai la tara in aceasta zona. Acesta are forma unui sat bucovinean traditional autentic, fiind expuse peste 30 de exponate, case traditionale din lemn ateliere mestesugaresti, dar si biserica si clopotnita din satul Vama, ce dateaza inca din anul 1783. Casele prezina perfect stilul de viata tipic taranesc, caci in interiorul acestora se regasesc cuptoare, textile de interior, mobilier, piese de port popular etc.


Lista atractiilor turistice nu se opreste aici. Este important sa ai in vedere un tur si catre Manastirea Voronet (probabil cea mai cunoscuta din tara datorita celebrului “albastru de Voronet”, culoarea unica cu care sunt pictati peretii acesteia) , Manastirea Humor, Manastira Moldovita (construita de Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare), Chilia lui Daniil Sihastrul (sfetnicul lui Stefan cel Mare), Pietrele Doamnei (unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Carpati) sau Muzeul Oului (vei putea descoperi o colectie de 3000 de oua incondeiate). Nu ezita sa descoperi preparatele traditionale bucovinene. 


Surse foto: Manastirea Putna,  Muzeul Satului Bucovinean, Primaria Putna.