Fie ca vizitezi Bucurestiul sau esti de-al locului, iti propunem sa descoperi mai departe topul muzeelor din capitala pe care ar trebui sa le vizitezi macar o data. Fiecare dintre acestea ofera o experienta inedita, desigur in functie de domeniul lor : arta, istorie, antropologice etc. 

  • Muzeul National de Arta al Romaniei cel mai important muzeu de arta din tara noastra, a fost infiintat in anul 1984 si se afla pe Calea Victoriei, in Palatul Regal din Capitala. 
  • Muzeul National de Arta Contemporana sau MNAC, se afla in aripa de sticla a Palatului Parlamentului (intrarea se face prin Calea 13 Septembrie). Adaposteste peste 7000 de lucrari specifice perioadei postbelice, iar principalul sau obiectiv este sa ofere iubitorilor de arta, un mediu stimulant si facil pentru explorarea artei contemporane si sa puna in prim-plan la nivel international, cultura vizuala contemporana din tara noastra. 


  • Muzeul de Arta Recenta este primul muzeu privat din tara, avand peste 150 de opere expuse (cele mai reprezentative lucrari de arta romaneasca din anii 1960 pana in prezent).  Cladirea in care se afla se intinde pe o suprafata de 1200 mp si pe 5 niveluri. Printre cei mai cunoscuti artisti ai caror lucrari de arta le regasim expuse mentionam : Ion Tuculescu, Ion Grigorescu, Nicolae Comanescu, Paul Neagu, Alexandru Chira, Horia Bernea, Vioara Bara, Ovidiu Fenes etc.
  • Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” conduce topul celor mai vizitate obiective culturale din tara noastra. Acesta se intinde pe o suprafata impresionanta de 14ha, avand expuse 380 de monumente, 60.000 de obiecte in colectiile de patrimoniu si peste 250.000 de documente de arhiva. Toate acestea pun in evidenta viata cotidiana la sat,  din diferite zone ale tarii.


  • Muzeul Costumelor Populare din Romania a fost inaugurat in 24 noiembrie 2004 si este pozitionat la parterul Palatului Parlamentului. Iti recomandam sa-l vizitezi, aceasta fiind foarte spatios ( suprafata pe care o ocupa este de 2.200 de metri patrati) cele peste 250 de exponate de costume populare romanesti fiind reprezentative pentru urmatoarele zone : Muscel-Arges, Dambovita, Valcea si Teleorman.
  • Muzeul Simturilor reprezinta cu siguranta un concept inovativ, care a prins foarte bine in randul vizitatorilor. Acesta se afla in Afi Palace Cotroceni, fiind un muzeu privat, educativ si distractiv, in care se pune accent pe perceptie, vibratii, atingere, creierul uman dar si stiinta. Fiecare loc este amenajat in asa fel incat sa te provoace, de exemplu inca de la intrare labirintul de oglinzi iti pune la incercare capacitatea de orientare. 


  • Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” pozitionat pe Soseaua Kiseleff, are un patrimoniu format din peste 2 milioane de piese grupate in colectii : paleontologice, zoologice, de minerale, roci si etnografice. Este unul dintre cele mai longevive muzee din tara, al carui scop este cercetarea biodiversitatii si educarea publicului. A fost infiintat in anul 1834, la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, pe numele sau Ban Mihalache Ghica. Modernizarea din anul 2009 a fost un factor important in notorietatea acestuia, fiind unul dintre cele mai cautate muzee din capitala. Printre expozitiile sale permanente mentionam : Cerb atacat de lupi ; Foca din Marea Neagra ; Fauna Malaeziana ; Fazanul, Pasarea Paradisului, Scoica gigant etc.


  • Muzeul Bancii Nationale il vei gasi pe strada Doamnei, Nr 8, intr-o cladire superba, un adevarat palat, cu holuri majestuoase, mobila din lemn de esente rare si candelabre de cristal. Cunoscutul architect Ion Mincu, a apreciat cladirea ca fiind cea mai frumoasa din Bucuresti. Ce vei putea descoperi in interiorul acestuia? 

-Cea mai veche moneda batuta pe teritoriul tarii noastre ;

-Cei mai mici bani din hartie tipariti in Romania ;

-Cea mai numeroasa expunere de monede si medalii din aur ; 

-Informatii interesante, inedite despre caracteristile si utilizarile aurului ;

-Povesti captivante despre cei ce au condus Banca Nationala a Romaniei ;

  • Muzeul George Enescu se afla intr-una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale din Bucuresti, pe Calea Victoriei, nr 141. Locul unde luxul si rafinamentul de epoca s-au intalnit este totodata un prilej de admira expozitia permanenta ce cuprinde: manuscrise, diplome, decoratii, fotografii, desene, busturi, instrumente musicale, masca mortuara si mulajul mainilor artistului.
  • Muzeul Cailor Ferate sau Muzeul Ceferistilor este locul unde istoria te va purta in timp, in urma cu peste 100 de ani, moment in care inventia omeneasca a adus in prim plan una dintre cele mai importante descoperiri : calea ferata. Muzeul se afla pe Calea Grivitei, Nr 193B, la mica distanta de Gara de Nord si a fost inaugurat in anul 1939, de regele Carol al-II-lea. Cea mai interesanta atractie din muzeu este diorama demonstrativa de traseu ferioviar, care este cea mai mare din Europa Sud-Estica. Vei putea admira si biroul cunosctului inginer Anghel Saligny dar si a altor ingineri care au avut un rol semnificativ in construirea primei linii de cale ferata romana. 

Surse foto : MNAC Bucharest, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti",  Museum of Senses Bucuresti,  Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa".