Faimoasa regiune din muntii Apuseni, Tara Motilor este cunoscuta ca fiind singura asezare din tara ale carui case sunt locuite pe toata perioada anului, acestea fiind pozitionate la o altitudine de 1400 metri.  Datorita muntilor ce o inconjoara, zona mai este cunoscuta si sub numele de Tara de Piatra. 

Stiati ca numele de moti, al locuitorilor, provine de la “chica antica”, respectiv motul de par purtat de daci? Acest obicei a fost pastrat de localnici pana in sec. XIX. 

Zona este impanzita de catune, fiind peste 280 la numar. De exemplu, comuna Vidra are 39 de catune, cele mai indepartate fiind la 10 km fata de aceasta, la o altitudine cuprinsa intre 600 si 1300 de metri. 

Sunt nenumarate peisaje superbe de care va puteti bucura, multe dintre acestea concurand cu cele din Austria sau Germania. Iata care sunt cele mai importante obiective turistice :

  • Pestera Ghetarul de la Vartop este cunoscuta si sub denumirea de Pestera Minunata si se afla in apropierea catunului Casa de Piatra, din Arieseni. Are un farmec aparte, avand posibilitatea sa admiri stalactite, stalagmite, cristale de calcit, draperii parietale si multe altele. Este apreciata ca fiind locul unde s-a gasit cea mai veche urma a omului de Neanderthal din Romania. 
  • Pestera Ursilor a fost descoperita in anul 1975, insa aceasta a fost locuita pana in urma cu 17 000 ani, aici fiind locul unde s-au descoperit oase vechi, fosile de “usi de caverna” de peste 100.000 de ani. Datorita acestui aspect, pestera este unica in Europa, si unul dintre cele mai importante si vizitate obiective turistice din tara. Pestera este declarata ca fiind rezervatie naturala protejata, astfel ca doar o parte din aceasta este deschisa publicului larg. Astfel, pot fi vizitate : Galeria Oaselor (locul unde au fost descoperite fosile de Urs de Caverna, de Capra Neagra, de Leu si Hiena de Pestera). Aceasta se afla in localitatea Chiscau, judetul Bihor.


  • Casa Memoriala Avram Iancu a fost construita de catre parintii lui Avram Iancu in anii 1800. Aceasta se afla in satul Incesti, iar constructia acesteia este una tipic moteasca. Pe langa casa propriu-zisa, sunt construite anexe ce au servit de altfel ca sali de clasa, pentru scoala primara din sat. Daca veti vizita Complexul, veti avea sansa sa descoperiti certificate scolare, documente referitoare la modul de desfasurare a rascoalei, testamentul lui Avram Iancu, sau obiecte populare motesti. 
  • Cascada Pisoaia este una dintre cele mai fascinante cascade din tara, a carei caderi de apa are o inaltime de peste 18 metri. Este pozitionata in imediata apropiere de Dealul cu Melci, un alt obiectiv de neratat. Cascada este cunoscuta si sub denumirea de Cascada de la Vidra, fiind pozitionata in comuna cu acelasi nume, satul Nemesti. 


  • Galeriile Romane de la Rosia Montana sunt unice in lume, datorita lungimii si gradului de conservare. Ai posibilitatea sa descoperi expozitia de unelte folosite pentru extragerea si prelucrarea aurului. Unele galerii din subteran, sunt vechi de peste 2000 de ani. 
  • Groapa Ruginoasa ofera un adevarat spectacol al naturii, fiind un fenomen foarte rar intalnit. Are o suprafata de 20 de hectare si este o arie protejata.  Groapa Ruginoasa este mai exact, o vale cu versanti destul de abrupti, care prin eroziune a dus la aparitia unor strate de cuartite, de culoare rosu-violet, capatand astfel un aspect unic. Aceasta se mareste de la an la an, inghitind copacii din jurul sau.