Manastirea Voronet este cunoscuta si sub numele de Capela Sixtina a Estului (datorita frescei de pe fatada de vest ce ilustreaza “Judecata de Apoi”), fiind unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult din Europa Central – Estica,  reprezentativa pentru cultura si obiceiurile ortodoxe din Bucovina.

Lacasul de cult se afla in satul Voronet, la doar 36 km distanta de orasul Suceava si la 4 km fata de Gura Humortului, pe malul raului Voronet. Aceasta este catalogata ca fiind monument istoric inca din anul 1918, iar in anul 1993 este inclusa in patrimonial cultural mondial UNESCO.

Istoria manastirii este fascinanta, incepand din anul 1487 cand Stefan cel Mare a luat decizia construirii acesteia, pentru a sarbatori victoria impotriva turcilor. Legendele spun ca durata de constructie a fost de doar 4 luni, lucru posibil doar cu ajutorul divin. Lacasul de cult a fost ridicat pe asezamantul unei biserici vechi de lemn, despre care nu se stie de cand dateaza.

Manastirea este celebra si pentru acel “albastru de Voronet”, culoarea de fond a picturilor exterioare. Culoarea este unica in lume, nemaiputand fi reprodusa. Caracteristica sa speciala se datoreaza nu doar pigmentului albastru, ci si rezistentei acestuia la conditiile climatice destul de aspre – datorat tehnicii de lucru aplicat de catre pictorii moldoveni. Pictura exterioara dateaza din timpul domniei lui Petru Rares, si este considerat a fi cel mai reusit ansamblu al artei feudale moldovenesti. Acestea impresioneaza prin atentia acordata fiecareui detaliu, astfel ca figurile biblice par insufletite si apropiate de viata. Bogata imaginatie a realizatorilor este pusa in evidenta prin elemente folclorice (arhangheli ce sufla din buciume, instrumente specifice pastorilor de munte).

Picturile interioare dateaza in mare parte din timpul lui Stefan cel Mare, iar cele care atrag atentia ilustreaza Cina cea de Taina, Spalarea picioarelor, Impartasirea Apostolilor, Ciclul patimilor sau tabloul votic al domnitorului Stefan cel Mare.

Arhitectura manastirii este reprezentativa pentru stilul moldovenesc, avand caracteristici bizantine (impartirea in altas, naos si pronaos, sistemul de boltire) dar si gotice (inaltimea bisericii, cioplirea pietrei, chenarele usilor si ferestrelor cu forma de arc frant). Manastirea Voronet face parte din putinele monumente de arhitectura religioasa din Bucovina, ce isi pastreaza in mare parte forma initiala.

Viata monahala a manastirii este asigurata de un grup de maicute, dupa ce o lunga perioada lacasul de cult a fost supus opresiunii comuniste. Lacasul de cult poate fi vizitat pe parcursul intregului an, iar daca va hotarati sa o faceti in sezonul cald va veti putea bucura si de verdele vibrant, cunoscut zonei, si de florile ingrijite cu migala de maicute.