Sovata, cea mai apreciata statiune balneoclimaterica din Transilvania

Statiunea Sovata, ce se regaseste pe teritoriul judetului Mures, se remarca la nivel national, datorita lacurilor helioterme.

Apa din aceste lacuri prezinta concentratia cea mai mare de sare, din intreaga lume, de aici si numarul foarte mare de turisti, ce aleg aceasta destinatie de vacanta.

Din punct de vedere geografic, Sovata este amplasata intr-un cadru natural de poveste, fiind inconjurata de dealuri.

Se remarca atat calitatea terapeutica a namolului si a apelor helioterme, cat si prospetimea aerului.

Orasul este localizat pe cursul raului Tarnava Mica, in partea sud-vestica a muntilor Gurghiu.

Aflata la o altitudine de 475-530 m, statiunea este deschisa vizitatorilor, pe tot parcursul anului.

Desi a fost mentionata pentru prima data intr-un act in anul 1597, statiunea a fost considerata un loc terapeutic abia in 1850.

Renumele acestei statiuni provine de la lacurile cu ape clorurate si sodice ce se regasesc aici, iar printre acestea amintim Lacul Ursu, Lacul Alunis, Lacul Verde, etc.


Sursa: Sovata, The pearl of the Salt Country in Transylvania

In ceea ce priveste clima, in Sovata regasim un climat de depresiune, iar atmosfera este curata si puternic ionizata.

Iernile sunt blande, iar verile racoroase, temperatura medie anuala fiind e aproximativ 7,7 grade, deci temperatura este moderata, specifica zonei de depresiune.

Lacul Ursu din Sovata este unic in intreaga lume, iar caracterul unic provine din faptul ca are concentratia salina cea mai ridicata, la nivel mondial.

Acesta este deseori comparat cu Marea Moarta a Europei” si se regaseste chiar in inima padurilor, la o altitudine de 502 m.

Lacul are o suprafata destul de mare, de circa 40.000 mp, fiind cel mai important, din intreaga statiune.


Sursa: Lacul Ursu din Sovata, unic in lume

Apa depaseste temperatura de 29 de grade la suprafata si nu mai putin de 41 de grade, in adancime.

Daca ne intrebam deseori de ce activitati am putea sa avem parte pe durata unei vacante in Sovata, ei bine, exista destul de multe optiuni.

Relaxarea este cuvantul ce descrie cel mai bine intregul sejur, deoarece unitatile de cazare existente ofera servicii complete, cand vine vorba de piscina, sauna, fitness, masaj sau alte tratamente.

Nimic nu este mai placut decat sa inotam in lacurile sarate din statiune, alaturi de cei dragi.

In primul rand, apa sarata are numeroase proprietati terapeutice, fiind indicata in tratarea afectiunilor inflamatorii, reumatismale, ginecologice sau cardio-vasculare.

Daca ajungem vreodata in zona Sovata, atunci ar trebui sa vizitam si principalele obiective turistice din imprejurime. Spre exemplu, un traseu inedit ce merita a fi parcurs este cel ce porneste de la Lacul Ursu si urca prin padure, catre Lacul Tivoli.


Sursa: Salina Praid. Ce tratamente se pot face in salina

La doar 10 km de Sovata se gaseste si Salina Praid, fiind una dintre cele mai cunoscute mine de sare, atat de la nivel national, cat si european.

Salina Praid ofera vizitatorilor activitati de agrement diverse, deci ne putem relaxa, departe de agitatia marilor orase.

Concluzionand, in zona nordica a Romaniei, exista numeroase locatii interesante, iar printre acestea se numara si Statiunea Sovata. Turistii vin anual aici atat pentru peisajele unice, cat si pentru tratamentele cu apa sarata, ce ii ajuta sa isi imbunatateasca starea de sanatate.