Ne bucuram de prima ninsoare din acest sezon de iarna, astfel ca iubitorii sporturilor de iarna nu mai amana momentul si profita de primele clipe pe partiile de schi. Una dintre preferatele acestora este statiunea Straja din judetul Hunedoara. 

Statiunea este si preferata familiilor cu copii dar si una dintre principalele optiuni pentru organizarea taberelor de copii. Sezonul rece este unul mult asteptat, fiind momentul in care cei mici pot fi initiati in tainele schiului si a altor activitati specifice. De altfel, exista o partie de 60 de metri lungime special amenajata pentru micii schiori. Insa schiul nu este singura activitate de care se pot bucura copiii, taberele organizate fiind destul de complexe cu ghid turistic, animatori, drumetii, alpinism, tiroliana, calarie si alte jocuri.

Statiunea Straja se afla in proximitatea localitatii Lupeni din Judetul Hunedoara, la o altitudine de 1400 de metri, pe panta muntilor Valcan – un versant din Muntii Retezat. Gratie acestei pozitionarii, statiunea se bucura de nameti aproximativ 6 luni pe an, din noiembrie in aprilie.

Sursa: Statiunea Straja, Hunedoara 

Potentialul turistic al statiunii a fost descoperit inca din anul 2002, moment cand a fost declarata statiune turistica. Inca de atunci s-au realizat investitii pentru valorificarea turismului in zona, de altfel fiind nenumarate posibilitati de cazare (peste 300 de cabane, pensiuni si vile) dar si 11 partii de schi, dotate cu instalatie de transport pe cablu – 5 dintre acestea se bucura si de instalatie nocturna.

Sursa: Statiunea Straja, Hunedoara 

Cea mai lunga partie din Straja are o lungime de 8 kilometri, iar cei care doresc sa schieze pot folosi telescaunul sau telecabina.

Nu vrem sa insistam doar asupra activitatilor specifice sezonului rece, caci statiunea este o destinatie perfecta si pentru calatoriile din vara. Pe langa drumetiile montane urmate pe traseele marcate, unde te poti bucura de privelisti superbe, exista atractii turistice in Straja si in apropiere pe care nu trebuie sa le pierzi din vedere.

Schitul Straja sau biserica din munte, este cu siguranta in topul obiectivelor turistice din zona. Frumusetea si istoria sa iti vor capta cu siguranta atentia. Se spune ca in anul 1996, intr-una din incaperile cabanei Montana s-a aprins lumina, insa becul s-ar ars, iar flama creata de filament a creat forma unei cruci pe sticla becului. Acesta a fost spart in cele din urma de unul dintre turisti, insa evenimentul s-a repetat cu un alt bec, bec care a fost dus la Staretul Manastirii Lainici, care sustinea ca in imprejurimile locului au fost oameni care au murit in Primul Razboi Mondial si care nu au fost inmormantati crestineste. In amintirea lor a fost ridicata Crucea Eroilor din Straja, iar in anul 1999 a fost construit si Schitul Straja.

Parcul de aventura din statiune iti ofera posibilitatea sa te bucuri de timpul liber cu activitati care menite sa te scoata din zona de confort, fiind amenajate 3 tiroliene de lungimi diferite, poduri suspendate de diferite feluri, pereti de escalada dar si circuit de ateliere cu lungime de 225 de metri.

Daca timpul iti permite, la o ora distanta vei putea vizita :