Viscri, una dintre cele mai frumoase asezari sasesti din Transilvania, a devenit cunoscut in intreaga lume dupa ce printul Charles si-a cumparat o locuinta aici si a restaurant-o, pastrandu-i toate elementele traditionale. De asemenea, despre satul Viscri s-a vorbit si in cunoscutul documentar Wild Carpathia, drept urmare numarul de turisti ce ajung zona este impresionant, trecand de peste 30.000 de vizitatori anual.

Localitatea a inflorit si s-a dezvoltat chiar si din punct de vedere turistic, fiind destinatia preferata a mai multor turisti din intreaga lume. In ultimii ani s-au construit pensiuni si restaurante, unde traditionalul este pus in prim plan. Cu siguranta faptul ca printul Charles si-a cumparat o casa in zona, a fost ceea ce a pus satul pe harta Europei.

Localnicii nu au ezitat sa profite de pe urma acestui lucru, astfel ca in 2012 s-a lansat dulceata de Viscri, facuta din fructe de padure, a caror prezentare este una de lux, borcanele fiind invelite intr-o tesatura de argint si vin insotite de o lingura de argint. Costul unui astfel de borcan de dulceata este de 365 de euro.

Arhitectura saseasca locuintelor din Viscri, ce dainuie de peste 200 de ani, este incantatoare, foarte vesela, culorile predominante fiind verde, albastru, crem, si ornate cu basoreliefuri florale. O caracteristica a acesteia ce atrage foarte mult sunt obloanele din lemn, vechi inca de la constructia caselor, colorate astfel incat sa existe un contrast cu peretii.


Cel mai important obiectiv turistic din Viscri este cu siguranta Biserica Fortificata, ce a fost ridicata inca din secolul XIII. Considerata a fi o adevara comoara arhitecturala medievala, biserica este inconjurata de o cetate cu ziduri de aparare, doua bastioane si doua turnuri. Biserica face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, inca din anul 1999.

Biserica poate fi vizitata, unde aveti posibilitatea sa admirati obiecte traditionale din sat expuse in muzeul din curtea acesteia (costume traditionale, broderie, razboi de tesut), sau puteti urca in turnul bisericii, de unde va puteti bucura de o priveliste superba catre intreaga zona. Conform publicatiei Telegraph, lacasul de cult este pe lista celor mai frumoase biserici din lume.

Mestesugul este ca la el acasa in Viscri, toarcerea lanii si impletirea sosetelor fiind o indeletnicire destul de comuna. Cam fiecare poarta din sat este decorata la exterior cu perechi de sosete din lana naturala, care mai de care mai colorate, cu dungi sau uni.

Viscri este exemplul perfect prin care un sat poate deveni o atractie turistica la nivel international, cat timp sunt pastrate si puse in valoare traditiile. De altfel, casele din Viscri nu mai pot fi modificate, cel putin nu la nivel major. Localitatea fiind in patrimonial UNESCO, casele pot fi restaurate doar in stilul si cu materialele locului, drumul ramane pietruit cu bolovani de rau, iar geamurile termopane sunt excluse.

Nu rata o plimbare cu bicicleta pe colinele din zona, timp in care poti admira traditionalul si veselia locului. Bicicletele pot fi inchiriate pentru o zi intreaga.

Un alt aspect interesant este faptul ca pensiunile din Viscri nu au nume, si poarta numele localitatii si numarul casei : Viscri 32, Viscri 101 etc. Aveti astfel posibilitatea sa va cazati in camere traditionale, unde veti gasi toate facilitatile necesare confortului dvs. Nu ratati o portie de mancare preparata dupa regulile slowfood, din ingrediente locale, absolut delicioase (supa cu taitei de casa, tarta cu visine, carnatii de casa etc, sunt printre specialitatile zonei).

Sursa foto : Unsplash