Satul secuiesc Rimetea, unul dintre cele mai frumoase din tara

Comparat deseori cu un sat din Alpii elvetieni, Rimetea din judetul Alba este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase asezari rurale din Romania. Prin ce se evidentiaza? O frumusete naturala absolut fermecatoare, evidentiata prin arhitectura rurala, traditii autentice, peisajele mirifice, istoria si caldura localnicilor cu care obisnuiesc sa-si intampine oaspetii.

Resedinta comunei cu acelasi nume, Rimetea este singurul sat din tara noastra distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Eforturile de conservare depuse de localnici au fost apreciate in anul 1999, ca urmare a restaurarii a 138 de case traditionale secuiesti, considerate a fi adevarate monumente istorice.

Un an mai tarziu, satul a fost desemnat zona arhitecturala si urbana protejata de catre Oficiul National al Monumentelor Istorice.

Aflat la granita cu judetul Cluj, la poalele muntilor Trascau, Rimetea (Torocko) este inconjurat de masivul muntos si calcaros Piatra Secuiului, a carui altitudine ajunge la 1129 metri. De altfel localitatea este cunoscuta si sub aceasta denumire inca din secolul XIII, cand localnicii s-au adapostit pe munte pentru a se ascunde de tatarii cotropitori.

Toate casele sunt zugravite in alb, ferestrele sunt verzi,  iar in fiecare pridvor vei putea admira zeci de muscate rosii. Fiecare dintre locuinte este  ingrijita foarte bine, stilul si aspectul acestora fiind pastrate de mai bine de o suta de ani. Ulitele intaresc autenticitatea si farmecul traditional al satului, fiind simple, ca la tara.


Un incendiu puternic din anul 1870 a mistuit majoritatea locuintelor din Rimetea, ulterior acestea fiind reconstruite respectand cu sfintenie detaliile arhitecturale specifice stilului secuiesc si nemtesc, tipic Ardealului. Ca urmare a acestui incendiu, localnicii au construit Casa Pompierilor, pozitionata in spatele Bisericii Unitariene.

Daca iti doresti sa petreci cateva zile intr-o destinatie unde sa ai posibilitatea sa te relaxezi, odihnesti si sa te mai desprinzi de grijile cotidiene, Rimetea este solutia ideala. Insa, iti recomandam sa iti pregatesti sejurul cumva, pentru ca turismul in zona este in crestere iar in mare parte timp, din cele peste 60 de unitati de cazare, majoritatea sunt fully-booked.


Rimetea, locul in care soarele rasare de 2 ori. De ce spune astfel? Pentru ca soarele abia rasarit se ascunde imediat dupa Piatra Secuiului ( un perete stancos, inalt de 1129 metri), iar apoi se iveste din nou printre stanci si lumineaza satul.

Poti descoperi frumusetea locului mai indeaproape prin trasee bine marcate prin padurile din zona. De la o altitudine de 1130 de metri poti surprinde cadre cu panorama spectaculoasa.

Datorita pozitionarii sale geografice, satul secuiesc se afla in topul destinatiilor pentru cei ce opteaza pentru drumetii, trasee off-road , escaladari sau zbor cu parapanta.

Un alt obiectiv care ar trebui sa fie pe lista ta este cetatea Trascaului din satul Coltesti, aflat la doar 3 km distanta fata de Rimetea. Cetatea este amplasata strategic pe o stanca, asigurand vizibilitatea catre intreaga zona. A fost construita in anul 1296 ca si punct de refugiu, aceasta fiind de altfel inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Alba, inca din anul 2010.


Daca vrei sa descoperi si sa admiri bijuteriile traditionale autentice, fa o vizita la muzeul etnografic din centrul satului. Sunt piese stranse din initiative localnicilor inca din secolul XX. Cele 5 incaperi ale muzeului adapostesc peste 11.000 de piese, ce reflecta in principal ocupatiile locuitorilor. 

Surse foto: Unsplash, Rimetea si imprejurarile