Satul medieval Biertan din judetul Sibiu este unul dintre cele mai frumoase si atractive din Transilvania, fapt pentru care acesta a fost inclus in Patrimoniul National UNESCO. Incarcat de istorie, Biertan se evidentiaza printr-un farmec aparte pe harta turistica a tarii noastre.

Biertan este pozitionat intre Sighisoara si Medias, in nordul judetului Sibiu, intr-o zona deluroasa. Localitatea face parte din primele asezari germane de sasi din zona Ardealului, iar prima sa atestare documentara este inca din anul 1224.

In sec XII, colonisti sasi au ajuns in aceasta zona a Transilvaniei, avand drept ordin sa apere zona de invadatorii tatari si otomani. Transilvania sasilor a cunoscut o importanta dezvoltare economica dar si a o crestere a populatiei, ajungand la 5000 de locuitori.

Biertan, ansamblul architectural cu impresionanta si cunoscuta cetata fortificata, este inclusa pe lista Patrimoniul Mondial Unesco inca din anii `90. Acest fapt a determinat un avant turistic impresionant de care se bucura zona, venind chiar si turisti straini sa descopere frumusetea arhitecturala ce a fost pastrata de-a lungul timpului.

Locuitorii se bucura de dorinta turistilor de a descoperi Biertan, astfel ca artizani si apicultori din zona isi expun produsele si creatiile spre vanzare, in fata intrarii in cetate.

Biserica fortificata din Biertan este cel mai important obiectiv turistic din zona si unul dintre cele mai bine conservate si impresionante ca si dimensiuni. Numarul turistilor ce ajung in zona ca sa o viziteze este in continua crestere, circa 50.000 de vizitatori pe an.


Biserica evanghelica a fost construita in perioada 1493 - 1522, in varful unei coline, in stil gotic tarziu, pe fundatiile unei foste constructii romanice. Dimensiunile sale sunt impresionante, constructia fiind de tip hala, formata din 3 nave.

Una dintre atractiile principale ale bisericii este Turnul Mausoleului (locul unde sunt adapostite mormintele preotilor ce au slujit biserica), Turnul Tesatorilor sau carcera ce era folosita pentru a inchide sotii si sotiile ce se aflau in dusmanie reciproca. Aceasta era cunoscuta sub numele de “inchisoarea indragostitilor”, fiind locul unde erau inchisi cei casatoriti, vreme de 6 saptamani, de catre preot. Scopul era ca acestia sa isi resolve probleme si astfel divortul sa fie evitat. Metoda s-a dovedit a fi destul de eficienta, intrucat vreme de 4 secole cat a fost aplicata aceasta metoda, un singur cuplu a decis sa se separe.

In interiorul bisericii vei descopera cel mai mare altar din Transilvania, care este format din 28 de panouri pictate de mesteri din Viena si Nurnberg, ce surprind scene din viata lui Iisus si a Mariei: botezul, rastignirea etc. Un alt element uimitor pe care il vei descoperi in interiorul bisericii, este orga veche de 140 de ani, la care se canta si in ziua de astazi la intalnirile sasilor.

Frumusetea arhitecturala a bisericii a fost pastrata si foarte bine conservata, motiv pentru care in anul 1993 aceasta a fost inclusa in patrimoniul UNESCO.


Dupa ce ai vizitat biserica fortificata Biertan, te-ai bucurat de imprejurimi si te-ai ospatat cu o masa bine meritata, iti recomandam sa pornesti la drum catre cele mai importante si apropiate zone turistice :

  • Sibiu – fosta capitala culturala europeana si unul dintre liderii turismului in Romania
  •  Cetatea Sighisoara
  • Castelul de Lut, Valea Zanelor, Porumbacu de Sus
  • Povestea Calendarului, Porumbacu de Sus