Hunedoara se numara printre cele mai frumoase judete din Romania, dat fiind faptul ca aici poti cunoaste file din istorie si cultura, avand totodata parte si de un cadru natural spectaculos.

Judetul este renumit la nivel national pentru mineritul ce se practica in Valea Jiului. In aceast sens a fost creat Muzeul Mineritului din Petrosani, unde sunt expuse peste 4000 de exponate.

Vizitatorii pot vedea fragmente de carbuni si flori de mina, utilaje miniere, documente si carti.

 

Sursa: Muzeul Mineritului poate fi vizitat incepand cu 1 iunie 

Dupa cum spuneam, este impresionanta frumusetea naturii intregului judet, remarcandu-se Statiunea Parang.

Aflata la doar 12 km de Petrosani, statiunea se afla in inima muntilor, fiind o locatie unde poti ajunge pe drumul forestier sau cu telescaunul.

Indiferent de anotimp, aici se pot desfasura o multime de activitati interesante. Daca in sezonul de iarna turistii aleg sa ajunga aici datorita existentei celor 9 partii de schi, pe durata verii se pot bucura de drumetii off-road.

Sursa: Telescaun Parang 

Crucea Eroilor reprezinta un punct de atractie al Statiunii Straja, iar din aceasta zona turistii pot avea parte de o imagine panoramica asupra Vaii Jiului. Povestea ce sta la baza construirii acestui monument este cat se poate de impresionanta.

Sursa: Crucea de pe Caraiman 

Potrivit localnicilor, la o cabana aflata in apropiere se ardeau frecvent becurile, iar pe sticla acestora aparea imprimata o cruce. Auzind de acest lucru, Staretul Manastirii Lainici a precizat ca se intampla acest fenomen neobisnuit deoarece soldatii cazuti in Primul Razboi Mondial nu au fost inmormantati conform datinei crestine. In acest sens, s-a luat decizia construirii crucii.

La doar 3 km de orasul Hateg, in padurea Silvut a fost creata prima Rezervatie de Zimbri din Romania, in anul 1958. La momentul actual aici exista 7 exemplare de zimbri, iar numele fiecaruia incepe cu „Ro”.

Sursa: Rezervatia de zimbri de la Hateg 

Manastirea Prislop se numara printre monumentele religioase ce sunt cel mai des vizitate in tara noastra. Credinciosii vin deseori aici pentru a se inchina la mormantul parintelui Arsenie Boca,  iar manastirea este considerata a fi un centru ecumenic de mare importanta.

Sursa: Manastirea Prislop, locul de veci al parintelui Arsenie Boca 

Hunedoara este apreciata si datorita existentei unor forme de relief deosebite, spre exemplu, Muntii Retezat.

Muntii Retezat gazduiesc un adevarat paradis natural, aici existand o multime de lacuri glaciare si cascade.

Tot aici se afla si cel mai mare lac glaciar din Romania, Lacul Bucura. Este locul unde cerul se oglindeste in apa cristalina de munte, iar timpul parca sta in loc.

Pe pajistile alpine din apropiere infloresc in fiecare an diferite specii de flori de camp, ce infrumuseteaza intregul peisaj.

Deseori, simtim nevoia sa ne apropiem de natura si sa ne bucuram de clipe de liniste, departe de agitatia marilor orase.

Cum ne aflam deja in plin sezon de vara, este momentul oportun sa ne planificam o vacanta sau pur si simplu sa facem o scurta escapada de weekend.

Concluzionand, daca nu ai ajuns pana acum in Hunedoara, ar trebui sa incluzi aceasta locatie pe lista si cu siguranta vei avea parte de o experienta placuta.