Salina Slanic Prahova, informatii despre cea mai mare salina din Europa

Fara indoiala, Romania are un potential turistic imens, detinand unele dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din lume. Printre acestea face parte si Salina Slanic Prahova, care este cea mai mare salina din Europa (excavandu-se peste 2.9 milioane de metri cubi de sare anual) si locul cu cel mai curat aer din lume (fiind complet lipsit de poluare si de radiatii). Dimensiunile sale sunt impresionante : 14 camere cu deschidere de 10 metri catre tavan, 54 de metri inaltime si 208 metri adancime.


Salina se afla la o distanta de 44 de kilometri fata de Ploiesti, aceasta intinzandu-se pe o suprafata de 53.000 de mp. Statiunea Slanic a fost deschisa circuitului turistic in anul 1853, cand a fost declarata ca statiune turistica de interes national.

Se spune ca inceputurile istorice ale locului dateaza din anul 1685, cand Mihail Cantacuzino a realizat ca in aceasta zona exista un zacamant de sare important, si cu dorinta de a deschide o mina, a cumparat mosia Slanic.  

Salina a fost deschisa publicului larg, incepand cu anul 1970. In acele vremuri, turistii putea ajunge in salina pentru a se putea bucura de beneficiile locului, prin putul de extractie cu ajutorul unui lift special. In ziua de astazi, accesul se realizeaza cu ajutorul microbuzelor, turistii avand posibilitatea sa admire pe traseu elemente fascinante din structura interna a masivului de sare.

Anual, peste 150.000 de persoane aleg sa viziteze salina.  Majoritatea turistilor aleg salina pentru propietatile terapeutice pe care le are asupra sanatatii, in mod special in privinta bolilor respiratorii. Cu ajutorul aerosolilor saline se obtin rezultate extraordinare, pentru cei ce sufera de anumite afectiuni respiratorii.

Timpul petrecut in salina va trece foarte rapid, fiind amenajata si o zona de agrement cu locuri de joaca, tobogane, leagane, terenuri de sport, mese de billiard dar si o zona in care se poate servi masa.


Se spune ca cea mai spectaculoasa incapere a salinei este Sala Geneva, ce gazduieste busturile in sare ale lui Burebista, Decebal si Traian sau Mihai Eminescu.

Salina adaposteste si un sanatoriu a carui capacitate este de 50 de locuri. Astfel persoanele ce sufera de boli pulmonare, au posibilitatea sa se relaxeze timp in care inhaleaza aerosolii necesari pentru imbunatatirea sanatatii lor.

Cu ajutorul structurilor de sare din interior, se formeaza un microclimate constante unde temperatura este de 12-13 grade Celsius pe parcursul intregului an, iar umiditatea aerului de aproximativ 60%.  Acest fapt reprezinta o alta caracteristica impresionanta a salinei, fiind foarte probabil ca salina sa devina loc de gazda al unui centru European de studii cosmice.

Pretul unui bilet este 33 lei / adult, iar programul de vizitare este de Miercuri – Duminica, in intervalul 0800 – 16:30.

Sursa foto : Salina - Slanic Prahova