Salina Ocnele Mari este pozitionata in zona Subcarpatilor Valcii, in judetul Valcea, la doar 7 km distanta de resedinta de judet. Salina se afla in topul atractiilor turistice din Valcea si unul dintre cele mai complexe centre terapeutice cu aerosoli salini din Romania.

Exploatarea in salina - cunoscuta si sub denumirea de “salina zebra” datorita straturilor de sare alba ce alterneaza cu straturi de sare neagra -  a inceput inca din cele mai vechi timpuri, descoperirea in zona a mai multor topoare-ciocan de minerit de apartineau culturilor epocii neolitice, bronzului si primei epoci a fierului, fiind principala dovada in acest sens.


Incepand cu secolul XVII, exploatarea de sare din Ocnele Mari este cea mai importanta din sud-vestul Romaniei.

Salina Ocnele Mari a fost amenajata pentru vizitare, accesul turistilor realizandu-se prin transportul cu microbuze de la suprafata pana in ineriorul salinei. Programul de circulare al autobuzelor este foarte simplu, realizandu-se la un interval de 30 de minute.

Salina ce se intinde pe o suprafata de 10.000 de metri patrati, la 225 de metri fata de nivelul marii, adaposteste un masiv de sare de peste 600 de metri grosime. Temperatura in interior este de 13 – 15 grade, iar lungimea galeriei de acces ajunge la 1300 de metri. Reuseste sa atraga un numar impresionat de vizitatori, datorita facilitatilor si dotarilor sale menite sa infrumuseteze vizita in interiorul acesteia. Vei fi incantat sa descoperi locuri amenajate pentru servirea unui ceai cald sau cafea, pentru servirea mesei, magazine de suveniruri traditionale, bisericuta realizata din sare, locuri de joaca pentru cei mici, dar si alte facilitati de agrement: mese de billiard, karting adulti, teren de fotbal, baschet sau tenis.  Obiectivul turistic ce pare un adevarat orasel in miniaturi, este o destinatie perfecta in care poti imbina cu usurinta relaxarea cu tratamentul.


Care sunt beneficiile si indicatiile terapeutice? Multiple afectiuni respiratorii pot fi tratate printr-o serie de vizite la salina, datorita aerosolilor salini inhalati. Acestia au un rol foarte important pentru refacerea cailor respiratorii deoarece realizeaza actiuni de dezinfectie, fluidizare a mucoaselor, elimina toxinele si reface elasticitatea membranelor celulelor, reduce micro-organismele iritante.

Principalele afectiuni ce pot fi tratate in Salina Ocnele Mari sunt:

  • Astm bronsic
  •  Infectii respiratoria
  • Rinita cronica
  • Sinuzita cronica
  •  Polipoza farinigiana
  •  Diverse alergii
  •  Pneumoconioza
  •  Amigdalita cronica etc.

Este recomandat ca vizita in cadrul salinei sa se realizeze sub indrumarea medicului, deoarece accesul este contraindicat persoanelor ce sufera de anumite afectiuni precum tuberculoza, cancer bronho-pulmonar, claustrofobie etc.


Biletul de intrare in salina este de 35 lei / adult, pentru pensionari, copii, elevi si studenti 25 lei. Pentru grupuri organizate se ofera reduceri, la fel si in cazul abonamentelor.

Daca iti propui sa faci un tur al atractiilor turistice din judetul Valcea, iata principalele noastre recomandari --> Judetul Valcea |Atractii si obiective turistice

Sursa foto: Valcea Turistica