Localizat in partea de nord-est a Romaniei, judetul Botosani este cunoscut la nivel national tocmai pentru oamenii talentati ce s-au nascut in aceasta regiune. Fiecare dintre noi a auzit de poetul Mihai Eminescu sau de compozitorul George Enescu, deoarece acestia reprezinta cultura romaneasca, fiind figuri emblematice pentru tara noastra.

Astfel, printre atractiile turistice regasite aici amintim Casa Memoriala Mihai Eminescu, aflata pe teritoriul judetului, in localitatea Ipotesti.

Vizitand acest monument, cu siguranta ne vom aminti de locatia in care s-a nascut si a copilarit cel ce este denumit simbolic „Steaua cereasca a literaturii romanesti”.

Sursa: Casa Memoriala Mihai Eminescu 

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca anual, in aceasta locatie se organizeaza diferite simpozioane si colocvii, prin care opera eminesciana este readusa la viata.

In interiorul cladirii veti putea regasi opere de valoare, cat si diferite documente ale autorilor ce au facut parte din cercul de prieteni ai lui Mihai Eminescu, pe durata  studentiei sale.

Practic, locuinta sa a devenit un adevarat monument muzeal, fiind vizitata de foarte multe persoane pasionate de literatura.

Casa Memoriala George Enescu se afla in comuna cu acelasi nume, tot in judetul Botosani. Vorbim despre casa natala a celui ce a fost un mare compozitor, dirijor, pianist si violonist.

In aceasta casa, George Enescu a creat prima sa opera pentru pian si vioara, la doar 5 ani. In prezent, in  vechea casa moldoveneasca se afla numeroase obiecte personale, partituri muzicale si fotografii originale.

Sursa: Casa Memoriala George Enescu, Botosani 

Si din punct de vedere al turismului religios, observam ca in Botosani se afla numeroase lacase de cult.

Sursa: Obstea Manastirii Agafton 

Printre acestea se numara si Manastirea Agafton din comuna Curtesti, fiind considerata una dintre cele mai insemnate atractii turistice din zona.

La momentul actual, aceasta este o manastire de maici vizitata destul de des de credinciosi, mai ales in momentul in care se aniverseaza hramul sau.

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca aici au locuit in trecut matusile poetului Mihai Eminescu, Olimpiada si Fevronia.

Daca alegi sa descoperi orasul Botosani, atunci ar trebui sa iti planifici o plimbare in Centrul Vechi. Aflat in partea centrala, Centrul Vechi gazduieste peste 60 de cladiri istorice, ce dateaza inca din secolul XVII.

 Sursa: Botosani 

Casa Memoriala Nicolae Iorga se regaseste pe Strada Nicolae Iorga din Botosani, fiind singurul imobil ce a fost pastrat inca din secolul XIX, deoarece aici a trait o parte din viata cunoscutul istoric. In acest moment, cladirea face parte din Patrimoniul Istoric National, fiind restaurata in anul 1965.

Sursa: Casa Memoriala "Nicolae Iorga"

Casa Memoriala Grigore Antipa se numara printre atractiile turistice existente in Botosani. Stim deja ca Grigore Antipa a fost unul dintre cei mai renumiti biologi din Romania, iar muzeul pastreaza si astazi obiectele si documentele personale ale acestuia, fiind deschis zilnic pentru vizitatori.

Sursa: Casa Antipa din Botosani 

Toate acestea fiind zise, daca ajungi in Botosani, atunci cu siguranta vei avea ocazia sa descoperi numeroase locatii cat se poate de interesante, ce au o semnificatie aparte, cand vine vorba de cultura si literatura romaneasca.