Cetatea Rupea pozitionata in localitatea cu acelasi nume, este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice din tara noastra, prima sa atestare documentara fiind inca din anul 1324, cand sasii rasculati impotriva regelui maghiar Carol Robert s-au refugiat in interiorul cetatii.

De-a lungul timpul cetatea a avut mai multe intrebuintari : fortificatie, refugiu pentru populatie (in secolul XVIII, populatia a fost nevoita sa se retraga in cetatea, pentru a se proteja de ciuma), sau un important centru mestesugaresc (datorita pozitionarii sale strategice, la intersectia drumurilor ce faceau legatura intre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca).

In anul 1599, cetatea a fost asediata de trupele lui Mihai Viteazul, ce se aflau in drum catre Selimbar. Motivul asediului era faptul ca populatia de aici nu era de acord cu unirea celor 3 provincii romanesti, pentru care lupta cunoscutul voievod.

Cetatea a fost ridicata pe un deal la o inaltime de 111 de metri fata de localitate,  astfel incat sa se poata veghea intreaga zona. In Antichitate, cetatii i se spunea Kuholom, fiind denumirea ce facea referire la roca de basalt pe care este construita cetatea.


Cunoscuta si sub denumirea de Cetatea Cohalmului (fiind construita pe Dealul Cohalm), constructia se intinde pe o suprafata de 11 hectare si are 4 zone ce sunt intarite cu turnuri poligonale, la care s-au adaugat in timp inca 2 curti interioare si 3 turnuri de aparare.  Cetatea este impartita in 3 sectiuni : Cetatea de Sus (vei descoperi o fantana adanca de 50 metri unde se pastreaza izvorul dupa sute de ani, Turnul cu Gratii, Capela si Turnul Pentagonal – unic in Europa dar si cetatea Rumidava), Cetatea de Mijloc (construita in sec XV, dupa invazia tatarilor din 1421) si Cetatea de Jos care dispune de 10 turnuri de aparare. 

Care sunt cele mai importante elemente ale constructiei? Turnul Portii, Turnul Slujitorilor, Turnul Slaninii sunt cele care dau personalitate cetatii, iar Casuta din Varf va ofera o priveliste si o panorama remarcabila, asta dupa ce veti urca o serie de scari.


Aflata la 50 km distanta de orasul istoric Brasov, cetatea este o prezenta si o atractie turistica ce se face remarcata de la mare distanta.  Sansa acesteia a fost procesul de conservare de care a beneficiat, ce a luat sfarsit in anul 2013. Lucrarile de restaurare au fost realizate din fonduri europene, prilej cu care potentialul turistic al cetatii a fost valorificat la maxim, fiind chiar si 5000 de vizitatori / luna.