Un alt privilegiu pe care tara noastra ni-l ofera este istoria bogata, pe care inca o putem descoperi si aprecia indeaproape gratie cetatilor medievale care inca sunt in picioare. Una dintre acestea o gasim in judetul Brasov, comuna Feldioara – mai exact la doar 20 km distanta de Brasov, pe drumul catre Sighisoara.

Este vorba asadar de cetatea Feldioara, care a fost construita inca din secolul XIII si care este apreciata ca fiind cea mai importante fortificatie care a fost ridicata de cavalerii teutoni in regiunea cunoscuta sub numele de Tara Barsei – Transilvania.


Cetatea este cu adevarat un monument istoric, iar pana in anul 2012 a fost ruina, urmand sa fie restaurata in totalitate in urmatorii 5 ani.  In aceasta perioada au fost restaurate toate zidurile din interior, turnurile dar si zidul Zwinger, de protectie. A fost reconstruita fantana a carei adancime ajunge pana la 70 de metri, iar turistii care aleg sa o viziteze au posibilitatea sa se bucure de o panorama asupra Tara Barsei, dintr-o zona de belvedere special amenajata.

Din pacate, cetatea fusese distrusa initial intr-o proportie destul de mare, astfel ca forma fortificatiei nu a fost cunoscuta in totalite, drept pentru care au fost reconstruite ziduri si turnuri care au prezentat anumite dovezi si informatii istorice, care furnizau detalii despre cum aratau ele initial.

Prima atestare documentara a cetatii este inca din anul 1225, aceasta fiind ridicata asa cum am mentionat anterior, de catre cavalerii teutoni, a caror protectoare era Fecioara Maria. Acesta este si motivul pentru cetatea a primit numele de Cetatea Mariei, traducerea in germana fiind Marienburg.


Cavalerii au ajuns in aceasta zona in anul 1211, lucru permis de regele Ungariei, Andrei al-II-lea care isi crease o strategie de a apara teritoriile coroanei ungare. Cavalerii asadar au inceput sa construiasca, sa dezvolte, sa puna bazele comertului si sa se extinda. Din pacate, aceasta evolutie nu ii era pe plac regelui, care i-a si alungat. Insa metodele trainice utilizate de cavaleri, ne permita noua inca sa ne bucuram si sa descoperim una dintre treptele care au ajutat in crearea unei localitati infloritoare.

Rolul principal al cetatii era desigur sa reprezinte un refugiu si o arma de aparare, insa in interiorul acesteia exista cladiri, care ajutau in depozitarea proviziilor sau aveau alte utilitati. Cetatea a fost distrusa in anul 1430 de turci, ulterior in anul 1457 de Vlad Tepes. Acela este si anul in care locuitorii aleg sa o refaca, facandu-I intrarea prin sud si ridicand turnuri de aparare.


 Ulterior in batalia de la Feldioara, zidul de incinta aflat in partea sudica a fost distrus de ostile lui Petru Rares. Urmeaza perioada comunista, in care fortificatia este lasata de izbeliste motiv pentru care ajunge o ruina.

Astazi daca alegi sa o vizitezi, vei putea descoperi diverse ateliere, muzee care aduc in prim plan obiective specifice sasesti, din diferite perioada, dar si expozitii tematice.

 

Citeste si : Cetatea Prejmer, judetul Brasov