Cazinoul din Constanta este fara doar si poate, simbolul celui mare mare oras port din Romania. Pozitionat in centrul istoric, chiar pe faleza, privelistea si imaginea acestei cladiri cu o arhitectura impresionanta, au devenit emblematice. 

Constructia cazinoului a fost realizata in anul 1909, iar inaugurarea s-a realizat in data de 15 august 1910, in prezenta Principelui Ferdinand.  Stilul abordat a fost Art Nouveau, tinand cont de influentele cosmopolite a cazinourilor epocii.

Intreaga poveste cusuta in jurul cazinoului este de poveste, demna de filme, acesta fiind cel mai mare edificiu de acest tip din Romania. Oamenii vremii aveau posibilitatea sa aleaga intre jocuri de ruleta, blackjack, baccarat. In acel moment, din pacate lucrarile cladirilor au fost foarte criticate, ziarul “Conservatorul” din presa locala scria ca edificiul este o “matahala impopotonata cu tot felul de zorzoane”. Un an mai tarziu, ziarul “Drapelul” il critica pe primarul Cananau: “prin situatia d-sale de sef al serviciului tehnic si consilier comunal, putea si era chiar dator sa zadarniceasca si sa impiedice monstruozitatea”.

Sursa: Cazino Constanta 

Parterul cladirii avea un hol impresionant de primire, care continua cu o scara majestuoasa in trei rampe, catre etaj. In partea de nord a cladirii, erau spatiile pentru garderoba, sala de lectura, vestiar, doua sali si una de biliard. La etaj, era o sala de spectacole. 

Iata cateva lucruri inedite despre simbolul orasului Constanta :

  • Primul cazino din oras a fost construit de unchiul Anei Aslaan, langa Farul Genovez. Acesta era realizat din lemn si era cunoscut sub numele de Kursaal. Acesta a fost insa distrus in urma unei furtuni.
  • Devizul initial arata un cost de 380.000 lei, insa finalizarea acestuia s-a realizat du 1.300.000 lei.
  • Cladirea a fost criticata chiar si la inaugurare de insusi Majestatea Sa, Principele Ferdinand, care a spus despre cazino ca arata ca o ciuperca inflorita un fel de mausoleu. 
  • Propietarul restaurantului Café de Paris din Bucuresti, Alphonse Heitz, devine tutore al cazinoului vreme de mai multi ani. Consiliul Comuna ii aproba acestuia jocurile de carti si de noroc, cu conditia ca acesta sa construiasca un hotel de “prim rang” de minim 250 de camere, hotel Palace. 
  • Pe scena cazinoului ajung artisti iubiti de publicul din Paris sau Monte Carlo : Edmee Favart, regina operetei franceze, Brigitte Regent, rusoiaca Miroica sau Andree Barely. 

Sursa: Cazino Constanta 

  • In 20 august 1916 cand au inceput bombardamentele, cazinoul a fost folosit de Crucea Rosie pe post de spital de campanie. Pe 6 octombrie in acelasi an, cazinoul este bombardat. Peste 140 de raniti au murit, iar cladirea a luat foc. Cazinoul a fost aproape distrus, cu daune uriase.
  • Din 1941, cazinoul este gazda pentru trupele germane care au fost cazate in acest impresionant edificiu. 
  • Odata cu aparitia regimului comunist in Romania, guvertul a hotarat sa transforme cazinoul intr-o casa de cultura pentru a sustine propaganda comunista. Acesta a fost supus unor lucrari de reconsolidare, realizate cu 100 de prizonieri politica de la Poarta Alba.  Conditiile de munca au fost greu de suportat, proiectul fiind acelasi in fiecare zi “Lucrati, infricosator si fara sfarsit, apoi dormiti”
  • Ultima reparatie majora a fost realizata in perioada 1986 - 1988

Sursa: Cazino Constanta 

Citeste si : Cele mai frumoase atractii turistice din Constanta