In judetul Mehedinti, comuna Ponoarele ai sansa sa descoperi una dintre minunile naturii, respectiv cel mai mare pod natural din Romania, al doilea cel mai mare din Europa si singurul din lume care este deschis circulatiei, chiar si vehiculelor de mare tonag. Un loc cu adevarat interesant si unic in tara noastra.

Te intrebi cum a luat nastere acest obiectiv turistic inedit? Prin prabusirea peretului superior al unei pesteri, dominand intregul peisaj prin dimensiuni impresionante.  Uriasa arcada de piatra traverseaza Valea Pragului si are o lungime de 30 metri, 13 metri latime, 22 metri inaltime si 9 metri grosime.

Sursa: Complexul Carstic de la Ponoarele, Podul lui Dumnezeu 

Un loc asa de special fara o legenda? Parca nu ar fi avut farmec. Legenda care planeaza asupra acestui loc face referire la una biblica. Se spune ca in Pestera Ponoare locuia Dracul, care facea numai rele locuitorilor din zona. Oamenii locului inspaimantati l-au rugat pe Dumnezeul sa il alunge, astfel Dumnezeu a lovit tavanul pesterii, care s-a si prabusit. Insa Dracul a avut suficient timp ca sa se strecoare prin partea cealalta a pesterii si de suparare, a zgariat toate pietrele versantului, formant doua campuri de lapiezuri : Campul Afroditei si Campul Cleopatrei. Lapiezurile sunt niste forme carstice superbe, pe care apa le-a incrustat in calcare. Par a fi niste riduri pe suprafetele calcaroase, avand o adancime de pana la 30 cm.

O alta legenda frumoasa sustine ca Dumnezeu a construit podul pentru a-l ajuta pe Sfantul Nicodin sa treaca peste Tismana, alungat fiind de localnicii din sat, unde acesta dorea sa construiasca un lacas de cult.

In apropiere de acest loc divin sunt alte doua atractii turistice care nu trebuiesc ratate : lacul Zatonul Mare si Zatonul Mic. Acestea sunt doua lacuri de origine carstica, aflate de o parte si de alta a Pesterii de la Pod.

Sursa: Podul lui Dumnezeu 

Lacul Zatonul Mare se intinde pe o suprafata de aproximatic 20 de hectare, iar adancimea poate fi chiar si de 20 – 25 metri, in momentul in care acesta este plin. De altfel, in astfel de clipe cand atinge aceasta adancime, este apreciat ca fiind cel mai mare lac carstic din Romania.

Nu rata o vizita la Pestera Ponoarele sau Pestera Podului, care are o lungime de 734 de metri, iar intrarea acesteia se aseamana foarte mult cu forma Podului lui Dumnezeu, respectiv cu o arcada.

O alta pestera aflata pe raza localitatii Ponoarele este Pestera Bulba, sau Pestera Mare. Dimensiunile ei sunt impresionante : are o lungime de peste 1560 metri, si peste 4860 de galerii. Totodata accesul in aceasta este putin mai dificil, caci poate fi vizitata doara cand apele Bulbei seaca si permit intrarea si depasirea celor doua sifoane.

Judetul Mehedinti nu inceteaza sa ne suprinda cu aceste frumuseti naturale, mai mult sau mai putin cunoscute de publicul larg. Intr-un articol precedent, gasesti alte idei de a descoperi regiunea :

Ce poti face in Orsova?

Manastirea Mraconia | Defileul Dunarii