Platoul Muntilor Bucegi reprezinta cu siguranta, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania. Cu un important avantaj, cel al pozitionarii pe Valea Prahovei, platoul muntilor Bucegi se evidentiaza printr-o serie de atractii, unice in lume. Aflat la o altitudine de 2400 de metri, peisajele montane sunt impresionante, iar aerul rece si curat, te va umple de energie.

Accesul pe platou se poate face cu ajutorul telecabinei, fiind si cea mai rapida varianta, sau cu masina pe drumul pe Transbucegi, aproape de Piatra Arsa, urmand ulterior sa pornesti intr-o drumetie cu dificultate medie. Astfel vei avea posibilitatea sa te bucuri si sa admiri peisajele spectaculoase.

Cu siguranta cea mai importanta atractie turistica este reprezentanta de Babele si Sfinxul. Cele doua monumente naturale, sunt cunoscute in intreaga lume, datorita formelor bizare si spectaculoase. Acestea s-au format in urma unei eroziuni cauzate de apa, vant dar si procesului de inghet – dezghet. Desigur, in spatele acestora s-au format nenumarate teorii si legende.  Babele sunt pozitionate chiar langa Cabana Babele, iar Sfinxul se afla la o distanta de 10 minute ( asemanarea acestuia cu Sfinxul din Egipt, a condus la nenumarate interpretari si teorii, printre care aceea ca Sfinxul Egiptean a fost realizat dupa modelul celui din Bucegi, iar intre cele doua ar exista un tunel secret).


Varful Omu, cel mai inalt varf din Muntii Bucegi si al saselea intre varfurile muntoase din tara, se afla la o altitudine de 2505 metri. Acesta este alegerea multor turisti cand opteaza pentru un traseu montan pe muntii Bucegi.  Ajuns in varf, vei descoperi si Cabana Omu si Statia Meteorologica Varful Omu, fiind de altfel locul cel mai inalt din tara, care este populat in permanenta. Cabana Omu a suferit schimbari de-a lungul timpului, prima constructie a sa fiind din anul 1888, la vremea respectiva fiind cunoscuta sub numele de Casa de piatra de la varful Omu. In anul 1900 a fost construita a doua cabana, din lemn, insa 10 ani mai tarziu aceasta este distrusa de un incendiu.

 Se spune ca de pe Varfu Omu ai posibilitatea sa vezi Marea Neagra si Dunarea, in zilele foarte senine.

Photo by Miriana Dorobanțu on Unsplash

Crucea Eroilor Neamului sau Crucea de pe Caraiman, este unul din simbolurile Bucegilor, fiind pozitionata la o altitudine de 2291 metri, cu o inaltime de 39.3 metri si o latime de 14 metri. In anul 2013, crucea a intrat in cartea recodurilor ca fiind cea mai inalta cruce amplasata pe un varf montan. Aceasta a fost ridicata la initiativa reginei Maria si regelui Ferdinand, in cinstea militarilor romani cazuti in luptele de pe Valea Prahovei, in timpul Primului Razboi Mondial.

Daca iti propui sa descoperi indeaproape frumusetile de pe platoul montan Bucegi, iata ce trasee montane poti urma :

  • Jepii Mici – Babele – Sfixnul – Cabana Piatra Arsa – Jepii Mari, dificultate usor spre mediu
  • Telecabina Busteni – Babele – Sfinxul – Crucea Eroilor Neamului – Vf Omu – Telecabina Busteni.