Romania are foarte multe locuri interesante, pe care ar trebui sa le descoperim in aceasta vara. Spre exemplu, daca nu ai ajuns niciodata in Bihor, atunci ar fi momentul potrivit sa descoperi frumusetile acestei zone.

Denumita simbolic drept “Capitala Art Noveau” a tarii, tocmai datorita arhitecturii deosebite, Oradea este resedinta judetului Bihor si se numara printre cele mai interesante orase.

Sa nu uitam ca este vorba despre un judet foarte bine dezvoltat, fiind cunoscut pentru istoria sa multiculturala, statiunile termale de renume international, cat si pentru numeroasele restaurante, unde se evidentiaza arta gastronomiei.

Incepem cu Piata Unirii din Oradea, un centru deosebit, din punct de vedere istoric-cultural. La amenajarea acestei zone au contribuit numerosi arhitecti, pictori si constructori, iar rezultatul obtinut este de exceptie.

Se remarca numeroase stiluri arhitecturale, cum ar fi stilul eclectic, baroc sau stilul clasic.

Sursa: Piata Unirii din Oradea 

Cel mai cunoscut monument oradean este Palatul Vulturului Negru, amplasat in partea de nord-est a Pietei. Vorbim despre un ansamblu ce are o configuratie spatiala, iar fatada acestuia a fost realizata in stil lechnerian.

Sursa: Palatul Vulturul Negru, Oradea 

Oradea este renumita pentru monumentele sale culturale, cum ar fi si Complexul Baroc. Este principalul complex de acest fel din Romania, fiind reprezentativ chiar si la nivel european.

Format din 3 cladiri (Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolica, Sirul Canonicilor), reprezinta o adevarata atractie turistica.

Sursa: Complexul Baroc 

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca Palatul este format din 100 de camere si 365 de ferestre, care simbolizeaza zilele dintr-un an.

Cetatea Medievala Oradea este considerata a fi una dintre ultimele cetati bastionare din Romania, fiind considerata emblema orasului Oradea. Avand in vedere ca obiectivul turistic are o istorie de aproximativ 1000 de ani, va va oferi o experienta medievala unica.

Sursa: Cetatea din Oradea 

Palatul Moskovits este format din 3 etaje, fiind construit in stil secession. Acesta are un acoperis inalt si o fatada neteda, putine ornamente, insa bine proportionate. Fatada reprezinta opera de arta a arhitectilor Vago Laszlo si Vago Jozsef, fiind unica.

Istoria Palatului incepe in jurul anilor 1900, in momentul in care au inceput sa se formeze comunitatile de evrei din Oradea, din care faceau parte Adolf Moskovits si fii lui.

Sursa: De vizitat, Palatul Moskovits

Trecand de la cladirile impresionante din Oradea, ajungem la o zona de agrement, denumita „Dealul Ciuperca”.

Sursa: Dealul Ciuperca 

Aici, turistii au parte de o imagine panoramica, de unde pot surprinde cele mai interesante cadre. Ei se pot relaxa stand pe bancute, admirand zona verde sau savurand o cafea la restaurantul ce se regaseste in aceasta zona.

Revenind la zona urbana, trebuie sa amintim si Turnul Primariei, o atractie turistica inedita, dat fiind faptul ca de aici puteti sa priviti intregul oras.

La etajul 1 este amplasat mecanismul orologiului, de unde se aude, la ore fixe, „Marsul lui Iancu”.

Orologiul a fost bine pastrat, chiar si pe durata celor doua Razboaie Mondiale, insa pe cadranul ceasului sunt vizibile si astazi urmele de gloante.

Asadar, daca esti pasionat de elementele culturale, atunci ar trebui sa treci pe lista locatiilor unde ajungi vara aceasta si Oradea, un oras unde cu siguranta vei fi impresionat de arhitectura.