Pestera Ursilor, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Apuseni

Pestera Ursilor este pozitionata in comuna Pietroasa din judetul Bihor, la o altitudine de 482 de metri. Aceasta a fost decoperita in anul 1975, in urma unei dinamitari executate la cariera de marmura situata in apropiere, cand au fost descoperite fosile de ursi de caverna. Se presupune ca acestea s-au adapostit in acest loc cu mai bine de 15 000 de ani in urma. Speologii sunt cei care sustin ca 140 de ursi au ramasi captivi in pestera din cauza unei caderi de stanca, ce a blocat calea de iesire. Infometati, ursii s-au atacat reciproc pana cand nu a mai ramas niciunul in viata.


Este un adevarat spectacol al naturii, si una dintre cele mai frumoase pesteri din tara. Lungimea acesteia este de 1500 de metri si este formata din 4 galerii principale: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racovita, Galeria Lumanarilor si Galeria Stiintifica. Aceasta din urma, nu este deschisa publicului larg, fiind destinata speologilor profesionisti.

In Galeria Ursilor (sau Galeria Oaselor) turistii au posibilitatea sa descopere 1500 de exponate, intre care 140 sunt cranii de urs de caverna. De asemenea, pe pereti sunt vizibile urme de zgarieturi lasate de ursi de pe vremea cand au fost captivi in pestera. Galeria Emil Racovita a fost denumita dupa marele speolog Emil Racovita. Aici veti putea admira mai multe formatiuni calcaroase, stalactite, stalacmite, coloane cu diferite marimi. Tot in aceasta galerie, tavanul are cea mai mare grosime din intreaga pestera si veti putea descoperi doua stalagmite asemanatoare unor rachete ce urmeaza sa decoleze. Cel mai interesant exponant este un schelet complet de urs ce poate fi observat in pozitia in care acesta a murit.


Galeria Lumanarilor adaposteste mai multe stalactite ce seamana cu lumanari (de unde si denumirea acesteia), mai multe formatiuni calcaroase cu forme bizare (ultimul urs care ar fi incercat sa se elibereze in pestera, fara succes; nufar termal, catedrale). Spre sfarsitul galeriei, veti regasi un tunel de 16 metri lungime ce ofera acces la suprafata.

Turul pesterii se poate realiza in aproximativ 40 – 45 de minute, de marti pana duminica in intervaul 10.00 – 17.00. Temperatura din interior este scazuta, osciland in jur de 10 grade Celsius, astfel este indicat sa fiti imbracati corespunzator.

Pestera Ursilor a devenit un important obiectiv turistic din muntii Apuseni, reusind sa atraga anual peste 200.000 de turisti (a fost deschisa vizitatorilor incepand cu anul 1980). Biletul de intrare pentru adulti este de 20 lei.