Turismul montan ramane in preferintele pasionatilor de calatorie, atat in Romania, cat si la nivel mondial.

Avand in vedere ca zonele montane sunt caracterizate de o varietate de obiective turistice, reprezinta destinatia ideala de vacanta, atat pe durata lunilor de vara, cat si in sezonul de iarna, la schi.

Dupa cum bine stim deja, relieful montan este de-a dreptul impresionant, iar varfurile muntilor, forma crestelor si platourile situate la o altitudine mare, cu siguranta vor incanta privirile oricarei persoane.

Pe teritoriul tarii noastre se regaseste cel mai mare masiv montan din intreaga Europa. Este vorba despre Carpatii Romanesti, ce ocupa mai bine de un sfert din suprafata tarii(80.000 km).

Practic, potentialul turistic este reprezentat de diversitatea cadrului natural, dar si de existenta unui patrimoniu cultural si etnografic.

In societatea moderna, timpul este o resursa limitata, iar oamenii sunt deseori preocupati de activitatile zilnice, uitand sa se relaxeze si sa se bucure de frumusetile naturii, cat si de aer curat.

Tocmai de aceea, o vacanta la munte este mai mult decat necesara, pentru a evada din cotidian si a fi inconjurati de natura.

Printre activitatile de care ne putem bucura pe durata sejurului la munte se numara drumetiile montane, mountain bike-ul, cat si alpinismul.

Sursa:  Cele mai frumoase trasee montane. Locuri de drumetii si catarat in Carpati.

Asociem turismul cu sanatatea noastra, atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Ori de cate ori calatorim, uitam de situatiile stresante si ne axam pe propriile hobby-uri.

In ultimii ani, statiunile motane au fost amenajate modern, pentru a atrage din ce in ce mai multi turisti. Pensiunile cochete, dar si cabanele in stil rustic au un grad de ocupare aproape complet, pe durata intregului an.

Printre locatiile frecventate de turisti cel mai des se numara Cavnic, Borsa, Arieseni, Semenic, Vatra Dornei, Balea Lac, Straja, Parang, Sovata, Vidra, cat si Valea Prahovei.

In prezent, turismul este o activitate social-culturala si economica deosebit de importanta. In Romania, se remarca atat turismul montan, cat si cel cultural, religios, comercial sau balnear.

De amintit sunt si satele aflate la poalele muntilor, acolo unde traditiile si mestesugurile au fost pastrate din generatie, in generatie. Turistii isi doresc deseori sa se reintoarca la origini, sa se bucure de liniste si de zonele pitoresti.

Si orasele montane din Romania sunt pe placul turistilor, spre exemplu, Sinaia. Denumita simbolic Perla Carpatilor”, Sinaia este o locatie apreciata, inca din cele mai vechi timpuri, cand reprezenta resedinta de vara a Familiei Regale.

Sursa: Hotel International Sinaia 

Amplasat chiar la poalele muntilor Bucegi, orasul este destinatia ideala, indiferent de varsta. Daca in sezonul de iarna, principala atractie turistica este schiatul, vara, turistii se pot bucura de drumetii, pe trasee special amenajate. Ba mai mult, exista si cateva obiective turistice remarcabile, cum ar fi Castelul Peles, Cazinoul Sinaia.

Sursa: Sinaia Town Hall 

Asadar, avand in vedere cele mentionate, observam ca pe teritoriul tarii noastre se regasesc locatii montane cu potential turistic. Statiunile aflate chiar la poalele muntilor sunt vizitate anul de foarte multe persoane, din toate colturile lumii. Pe langa peisajele unice si aerul curat, turistii pot sa isi creeze amintiri de neuitat, alaturi de cei dragi.