Aflat in imediata apropiere a Bucurestiului, Palatul de la Mogosoaia se numara printre cele mai apreciate obiective turistice din Romania.

Palatul a fost in apartenenta mostenitorilor familiei Brancoveanu mai bine de 120 de ani. Desi nu exista date referitoare la anul in care a inceput constructia acestui imobil, este cunoscut faptul ca boierul Mogos a inceput sa vanda pamant familiei Brancoveanu inca din 1681.

Sursa: Palatul Mogosoaia 

Dupa ce intreaga familie Brancoveanu a fost executata la Constantinopol, palatul a intrat in posesia Imperiului Otoman. Imediat dupa deposedarea de toate bogatiile si de piesele de mobilier, cladirea a fost transformata intr-un han.

Domnitorul Stefan Cantacuzino a reusit sa rascumpere palatul, iar acesta a fost retrocedat nepotului sau, Constantin Brancoveanu.

Pana la inceputul secolului al XIX, Palatul de la Mogosoaia a apartinut familiei Brancoveanu, insa intre anii 1768-1774, au urmat noi devastari. Pe durata razboiului ruso-turc, Nicolae Brancoveanu a ales sa fie de partea rusilor in acest conflict, fapt ce a infuriat Imperiul Otoman.

In timpul Revolutiei din anul 1821, Grigore Brancoveanu, ultimul urmas al familiei nobiliare, a parasit palatul si s-a retras in Brasov. Cladirea abandonata a fost ocupata temporar de panduri.

Sursa : Palatul Mogosoaia, Bucuresti 

Fiica adoptiva a lui Nicolae Brancoveanu a fost mostenitoarea palatului, iar prin casatoria acesteia cu domnitorul Gheorghe Bibescu, proprietatea a intrat in familia sotului.

Palatul a fost bine administrat de catre familia Bibescu, care s-a ocupat de renovarea acestuia, intre anii 1860-1880.

La momentul actual, imobilul gazduieste Muzeul de Arta Brancoveneasca, fiind o atractie turistica de interes. Anual, un numar impresionat de persoane aleg sa viziteze acest colt de rai, aflat la doar 15 km de capitala.

In ceea ce priveste arhitectura palatului, se remarca influentele venetiene, mai ales pe fatada orientata catre lac. Turistii pot vizita principala cladire a complexului, iar la primul etaj se afla apartamentele princiare in care au locuit generatiile de nobili, de-a lungul timpului. In Capela Gheorghe Bibescu se odihnesc membrii familiei cu acelasi nume.

 Sursa: Palatul Mogosoaia 

Remarcabile sunt si serele de la Mogosoaia, ce au fost create de catre arhitecti de origine franceza, in anul 1890. Acestea sunt folosite si la momentul actual, pentru cultura diferitelor tipuri de plante.

Sursa: Palatul Mogosoaia 

Ansamblul de la Mogosoaia iti ofera posibilitatea de a-ti petrece timpul liber avand parte de activitati cat mai interesante.

Pe durata sezonului de vara, aici se desfasoara si numeroase evenimente culturale in aer liber, cum ar fi proiectiile de film.

Fie ca iti doresti sa te plimbi intr-un cadru natural unic, sa stai pe iarba si sa privesti cerul, sa alergi sau sa joci volei, aici este posibil.

In imediata apropiere a palatului se afla si doua parcuri special amenajate pentru turistii ce isi doresc sa aiba parte de un moment de odihna si sa se bucure de frumusetile naturii. Ba mai mult, acestia pot merge chiar si la picnic, bucurandu-se de clipe unice in compania celor dragi.

Citeste si : Atractii si obiective turistice in Bucuresti