Ai auzit vreodata de edificiul aflat pe strada Doamna Ghica din Bucuresti? Edificiul de mare valoare este amplasat pe malul din partea sudica a Lacului Porumbita. Cu un istoric indelungat, cladirea a fost construita la initiativa domnitorului Grigore Dimitrie Ghica, in anul 1822. Imobilul prezinta unele influente neoclasice, avand in vedere faptul ca de designul sau s-a ocupat arhitectul Xavier Villacrosse.

Sursa: Palatul Ghica Tei - monument istoric amplasat pe un vast domeniu in apropierea Lacului Plumbuita din Bucuresti 

Locatia nu a fost aleasa intamplator, ci s-a tinut cont de faptul ca aici s-a aflat inainte casa parinteasca a domnitorului.

La momentul actual, Palatul Ghica Tei este o parte componenta a Domeniului Ghica. Cu o suprafata de peste 11.000 mp, aici se afla atat sali de evenimente, cat si o gradina si o crama ce au fost reabilitate de catre mostenitorii palatului. Ceea ce este bine de stiut este faptul ca imobilul a gazduit numeroase evenimente de-a lungul anilor, atat petreceri fastuoase, cat si importante intalniri de afaceri.

Stiai ca Palatul Ghica a deservit drept resedinta domneasca de vara a cunoscutului domn al Tarii Romanesti? In secolul XIX, la moda erau imobilele create in stil neoclasic italian, atat cand venea vorba de constructiile mobile, cat si in cadrul edificiilor religioase.

Echilibrul cladirii creaza un efect de stabilitate, fiind un adevarat simbol al monumentelor secolului al XIX. In imediata apropiere a Palatului Ghica se afla si Biserica Teiul Doamnei Ghica.

Sursa: Palatul Ghica Tei 

Dupa cum spuneam, cladirea palatului a fost realizata in stil neoclasic italian, insa se remarca pe alocuri si anumite elemente de inspiratie franceza. Remarcanta este intrarea in cladire, unde sunt amplasati doi lei sculptati si o cornisa decorata cu tunuri si drapele.

Aruncand o privire la fatada dinspre lac, vei vedea ca exista si o terasa ampla, cu numeroase trepte ce te duc spre gradina.

Daca la parter se afla camere cu o arhitectura destul de simpla, la etaj vei fi cucerit de bolta fastuoasa ce inca pastreaza pictura originala, creatie a artistului italian Giacometti.

Anul 1835 a adus schimbari importante in ceea ce priveste administratia Palatului Ghica. Odata cu incetarea din viata a domnitorului Grigore Ghica, fratele sau Alexandru a fost cel ce a devenit posesorul palatului.

Timpul si-a pus amprenta asupra cladirii, tocmai de aceea, in anul 1978 s-a impus un program de reabilitate a acesteia. Complexul arhitectural a cuprins totodata si o vasta colectie de exponate ce au apartinut familiei nobiliare Ghica. In anul 2003, palatul a fost retrocedat mostenitoarei Raletii Simone Helene.

Sursa : Palatul Ghica Tei 

Pe langa valoarea sa materiala, Palatul Ghica are o valoare spirituala inegalabila, fiind o adevarata fresca a trecutului neamului romanesc. Amplasarea in partea centrala a capitalei, arhitectura de epoca, Lacul Porumbita, toate aceste elemente transforma palatul intr-un adevarat colt de istorie.

Citeste si : Palatul Mogosoaia, un monument arhitectural de exceptie