In capitala culturala a Moldovei, Iasi, exista numeroase atractii turistice deosebite, printre care se numara si Palatul Culturii.

De intregul proiect s-a ocupat arhitectul Ion D. Berindey, iar imobilul a fost construit intre anii 1906-1925.

Potrivit statisticilor, Palatul Culturii se afla in topul celor mai fotografiate atractii turistice din intregul judet, fapt ce nu ne surprinde, avand in vedere frumusetea intregului ansamblu.

Sursa: Palatul Culturii din Iasi 

Din punct de vedere geografic, Palatul Culturii se afla chiar in centrul orasului Iasi, deci poate fi regasit cu usurinta de catre turisti. Construit in conformitate cu palatele europene, Palatul Culturii cuprinde o varietate de stiluri arhitecturale, dintre care amintim stilul romantic, neogotic si neobaroc. Remarcabil este si turnul central al palatului, ce are o inaltime de peste 55 de metri.

 Sursa: Cate camere are Palatul Culturii din Iasi? 

“Holul de onoare” reprezinta cea dintai incapere in care intra vizitatorii, fiind amenajat tot in stil neogotic. La finalul holului exista o bolta decorata cu vitralii, ce atrage atentia fiecarei persoane.

Sursa: Palatul Culturii din Iasi 

Daca in prima parte a constructiei stilul folosit a fost unul auster, in a doua parte si-au facut aparitia elementele decorative de inspiratie baroca. Pe balcon au fost  create multipe elemente zoomorfe, iar pardoseala ilustreaza diferite animale fantastice, cum ar fi dragonii, grifonii sau acvilele bicefale.

Sursa: Interior Palatul Culturii Iasi 

Scarile sunt de-a dreptul grandioase, avand la baza marmura de Carrara, iar Sala Voievozilor ce se regaseste la etaj este cea mai frumoasa din intreg Palatul Culturii.

Numele acestei incaperi are o simbolistica aparte, provenind de la celebra galerie de portrete ale domnitorilor Moldovei (Traian, Decebal, Aurelian).

 Sursa: Cate camere are Palatul Culturii din Iasi? 

Faima cladirii se datoreaza si existentei ceasornicului din turn. La fiecare ora, rasuna „Hora Unirii”, spre incantarea turistilor.

Sursa: Muzeul de Istorie a Moldovei (Palatul Culturii)

Anii precedenti Primului Razboi Mondial au fost destul de dificili pentru Romania, fapt ce a ingreunat organizarea ceremoniei de inaugurare a Palatului Culturii. Totusi, la data de 11 octombrie 1925 s-a oficiat mult asteptatul eveniment, la care a participat atat familia regala, cat si mai marii vremii. Desi initial a fost construit pentru a functiona drept Palat Administrativ si de Justitie, incepand cu anul 1955 a fost transformat in Palatul Culturii.

La momentul actual, imobilul gazduieste Complexul National Muzeal Moldova. Din acest ansamblu fac parte atat Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu”, cat si Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta si Centrul de Conservare si Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Sursa: Palatul Culturii, un soi de Hogwarts al Iasiului 

Pe parcursul ultimilor ani, celebrul palat a fost renovat, iar toate lucrarile s-au efectuat cu mare atentie, tocmai pentru a nu afecta aspectul initial al cladirii.

Intreaga zona este cu adevarat spectaculoasa, fiind vizitata de un numar foarte mare de turisti. Fie ca alegi sa te plimbi prin gradina palatului sau iti doresti sa descoperi si incaperile din interiorul sau, te vei bucura de o experienta unica. Zeci de lumini anima Palatul Culturii si pe durata noptii, transformandu-l intr-o locatie de basm. 

Citeste si : Ce poti vizita in capitala Moldovei? Principalele obiective turistice din Iasi