Cu o istorie ce incepe cu 350 de ani in urma, Palatul Cotroceni se numara printre atractiile turistice de top ale Romaniei.

Amplasat intr-o locatie cu traditie, in partea vestica a Bucurestiului, pe dealul Cotroceni, palatul este deseori vizitat de catre turistii pasionati de istorie si arhitectura.

Sursa: Palatul Cotroceni, locul cu o istorie de peste 400 ani 

Ansamblul Cotroceni a suferit o serie de modificari de-a lungul timpului, insa si-a pastrat in permanenta functia de resedinta domneasca. Intre anii 1849-1853, pe durata domniei lui Barbu Stirbey, palatul a fost redecorat si transformat in resedinta sa de vara.

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca Palatul Cotroceni este notabil si in istoria Romaniei, dat fiind faptul ca aici a locuit familia regala.

Initial, cel dintai locuitor al Palatului Cotroceni a fost Principele Carol I de Hohenzollern Sigmaringen. Mai apoi, mostenitorul tronului, Principele Ferdinand si sotia sa, Principesa Maria au avut drept domiciliu acest imobil.

Sursa: Palatul Cotroceni 

Cutremurul ce a avut loc in anul 1977 a afectat structura Palatului Cotroceni. Imediat dupa nefericitul eveniment, autoritatile statului au decis refacerea cladirii, pentru a putea fi utilizata ca Resedinta Prezidentiala. In aceasta perioada, au avut loc lucrari de extindere a palatului, construindu-se o noua aripa.

Palatul Cotroceni a fost deseori asociat cu numeroase evenimente istorice. Spre exemplu, Tudor Vladimirescu, in postura de conducator al Revolutiei din 1821 si-a stabilit aici tabara militara.

La scurt timp dupa alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca si domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, Palatul de la Cotroceni a devenit resedinta acestuia.

Sotia domnitorului, Elena, s-a ocupat de reamenajarea anumitor saloane in stil francez, deoarece era pasionata de arhitectura interioara pe care a admirat-o pe durata sederii sale la Paris.

Sursa: Realitatea Regala - Palatul Cotroceni

Biserica ce a fost construita la initiativa lui Serban Cantacuzino a fost demolata pe vremea regimului comunist, deoarece Nicolae Ceausescu a mentionat ca era „incompatibila” cu celelalte imobile.

Incepand cu anul 2003, pe vechea fundatie a bisericii au inceput lucrari de recladire. La momentul actual, biserica a fost reconstruita, insa partea interioara nu a fost inca pictata.

O buna parte din tezaurul liturgic al vechii manastiri a putut fi recuperata si face parte din colectia medievala a Muzeului Cotroceni.

Muzeul a putut fi vizitat de catre public inca din 27 decembrie 1991. Palatul atrage interesul turistilor, dat fiind faptul ca aici au locuit de-a lungul timpului cele mai marcante personalitati ale istoriei romanesti. De la ctitorul Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Tudor Vladimirescu, Barbu Stirbei, pana la Alexandru Ioan Cuza, Carol I si Ferdinand I, fiecare a locuit la Palatul Cotroceni o perioada mai scurta sau mai lunga de timp.

Tot aici s-au luat si cele mai importante decizii pentru soarta tarii noastre, cum ar fi semnarea Pacii de la Bucuresti-Buftea, din 27 aprilie/7 mai 1918.

Asadar,  avand in vedere designul regal, putem spune ca Palatul de la Cotroceni este asociat mai mult cu ideea de monarhie, decat cu actuala sa functie de resedinta prezidentiala. Ceea ce este bine de stiut este ca aripa veche a palatului a fost transformata in muzeu si poate fi vizitata de catre turisti. Pe parcursul unei vizite, aveti ocazia sa vedeti cuhnia, curtea interioara, biserica, holul de onoare, etajul I si etajul II.


Sursa: Cine a construit Palatul Cotroceni si ce rol avea initial?