Obiective turistice in Oradea – 10 locuri pe care nu trebuie sa le ratezi

Oradea , resedinta judetului Bihor, a ajuns rapid in topul preferintelor turistilor, ca urmare a lucrarilor de reabilitare ce s-au realizat in ultima perioada. Patrimoniul cultural al orasului este format din numeroase cladiri istorice superbe, astfel centrul istoric din Oradea este deseori comparat cu cel din Viena sau Budapesta.  

Localitate multiculturala, Oradea reprezinta un centru turistic  si economic de o mare importanta, fiind cunoscut si sub numele de capitala Art Nouveau de Romania, luand in considerare arhitectura cladirilor.

Te vei indragosti de frumosul oras inca de la prima vizita. Pentru asta trebuie sa te asigura ca nu ratezi urmatoarele puncta de atractie.

  •        Piata Unirii, sau centrul istoric al orasului, locul in care vei gasi cea mai mare concentratie de cladiri istorice, demne de admirat. Frumusetea acestora a fost pastrata, chiar si in urma proceselor de reabilitare la care au fost supuse. Vei putea descoperi numeroase stiluri arhitecturale odata ce vei vizita Palatul Vulturul Negru ( dispune de un pasaj interior ce a fost modelat dupa cunoscutele Galerii Vittorie Emanuele din Milano) , Palatul Primariei Oradea de unde nu ar trebui sa ratezi vederea catre intreg orasul din turnul acesteia ( acesta a fost reconstruit, ca urmare a incendiului din 1944 cand a fost mistuit), Casa Kovacs, Biserica cu Luna ce este considerata ca fiind unica in Europa datorita unui mecanism realizat de vienezul Georg Rueppe : un glob pe jumatare negru si jumatate auriu ce indica fazele lunii, pozitionat in incinta bisericii.
  •       Cetatea Oradea, locul unde se simte si se vede cel mai bine istoria orasului, a fost construita in anii 1570-1618 de catre cunoscuti arhitecti italieni.  Forma acesteia este una pentagonala, la poarta fiind turnuri construite din lemn si un sant cu apa. De-a lungul timpului, aceasta a rezistat mai multor asedii, insa dupa anul 1660 turci au cucerit-o si au aruncat in aer cele doua bastioane. Cetatea Oradea este una din putinele cetati inca folosite.
  •        Sinagoga neologa Sion, construita pe malul Crisului Repede, este a treia sinagoga ca marime din Europa, evidentiandu-se rapid printr-o structura puternica si eleganta.
  •       Baile Felix este cea mai mare statiune balneo din Romania si este pozitionata la doar cateva minute de mers cu masina fata de oras. Ofera cele mai multe locuri de cazare, dupa litoral, dar si nenumarate puncte de atractie si posibilitati de petrecere a timpului liber. Statiunea este cunoscuta datorita izvoarelor geo-termale, cu importante beneficii asupra sanatatii. Daca ai ajuns in zona iti recomand sa nu ratezi “Lacul cu Nuferi” – unde datorita microclimatului unic cresc specii rare precum Nufarul Alb, Lotusul Sacru, Nufarul Termal si Chiparosul de Balta, sau parcurile acvatice ce atrag din ce in ce mai multi turisti:  strandul Apollo, Aqua Park sau Aquapark Nymphaea, ce se intinde pe o suprafata de 7 hectare, avand cea mai mare investitie publica de acest gen din Romania.
  •      Lactobar. Ce spui de o calatorie in timp? Cel mai cautat restaurant din Oradea este Lcatobar, locul in care vei putea redescoperi obiecte romanesti din perioada comunista. Piesa de rezistanta din locatie este o Dacie 1310 ce a fost transformata intr-o…masa.
  •       Teatrul de Stat din Oradea gazduieste doua institutii teatrale : Teatrul Regina Maria si Teatrul Szigligeti.  Unul din cele mai importante edificii de patrimoniu din oras detine 3 Sali principale : Sala Teatrului, Sala Studio si Sala Arcadia.