Judetul Salaj se numara printre teritoriile administrative aflate in partea nord-vestica a Romaniei. Din punct de vedere geografic, acesta este amplasat pe Platforma Somesana, iar resedinta de judet este reprezentata de orasul Zalau.

Pe teritoriul Salajului exista numeroase rezervatii naturale si obiective turistice ce merita vizitate.

In continuare, vei descoperi care sunt atractiile turistice de top ale Salajului, pe care le poti vizita in vara acestui an.

1. Simleul Silvaniei 

Este vorba despre un oras din judetul Salaj foarte apreciat de catre persoanele pasionate de calatorie. Printre atractiile turistice ale zonei se numara ruinele castelului ce a apartinut familiei nobiliare Bathory, in vremurile de demult. 


Sursa: Simleul Silvaniei 

Aici veti putea vizita si Biserica Romano-Catolica din localitate, ce a fost construita inca din anul 1534, la initiativa voievodului Transilvaniei, Bathoryde Somlyo.

2. Cetatea Almasului 

Aflata in localitatea cu acelasi nume, Cetatea Almasului a fost zidita in secolul al XIII lea. Potrivit istoricilor, cetatea medievala a fost una dintre cele mai puternice din intreaga Transilvanie. Desi de-a lungul timpului s-a aflat in posesia mai multor familii nobiliare, in prezent turistii mai pot admira doar cateva ruine.


Sursa: Cetatea Almasului domina istoria locului in care a fost ridicata 

3. Gradina Zmeilor 

Vorbim despe o rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic, ce impresioneaza prin ansamblurile stancoase cu forme neregulate. Stancile s-au format ca urmare a eroziunii produse de factorii externi (vant, inghet, ploi).

Denumirea acestei arii provine de la legendele povestite de catre localnici. Gradina este deschisa vizitatorilor pe tot parcursul anului, existand marcate diverse trasee turistice.


Sursa: Gradina Zmeilor, cea mai spectaculoasa rezervatie naturala din Transilvania 

4. Gradina Botanica din Jibou

Numarandu-se printre obiectivele turistice cel mai des vizitate din judetul Salaj, Gradina Botanica din Jibou a fost creata in anul 1968, intr-un parc apartenent domeniului Wesselenyi. La momentul actual, este considerata a fi una dintre cele mai interesante gradini botanice din Romania.

Formata din mai multe sere in care se regasesc sute de specii de plante, Gradina Botanica este de-a dreptul impresionanta.

Practic,  intreg ansamblul este alcatuit dintr-un complex de acvarii, parcuri exterioare, doua gradini cu specific japonez, o gradina ornamentala, una romana, dar si o mica gradina zoologica.


Sursa: Gradina Botanica de la Jibou 

5. Hida

Sursa: Poiana cu Narcise din Racas

Comuna Hida este semnificativa la nivelul Salajului, deci daca te afli in trecere prin judet, trebuie sa o vizitezi. Pe suprafata comunei exista Rezervatia Naturala Poiana cu narcise, unde te vei putea bucura de spectacolul naturii.

Zona reprezinta habitatul in care se dezvolta doua specii de narcise: „Narcisus stellaris” si „Narcissus augustifolius”.

In aceeasi locatie puteti admira si Stanca Dracului, un monument al naturii protejat de lege. Avand la baza mai multe straturi de gresie, stanca a luat forma unei ciuperci, in urma procesului de eroziune.

Salajul se remarca si datorita turismului religios, existand un numar impresionant de credinciosi ce aleg sa viziteze lacasurile de cult existente aici.

6. Ansamblul monahal Stramba 

 Manastirea Stramba este una dintre cele mai vechi monumente religioase din Salaj. De-a lungul timpului, aici a functionat o scoala romaneasca, iar calugarii au indeplinit profesia de dascali, promovand ideile Scolii Ardelene.

Sursa: Manastirea Sfantul Ierarh Spiridon 

Toate acestea fiind zise, se observa multitudinea de atractii  turistice din Salaj, ceea ce inseamna ca reprezinta o destinatie de vacanta inedita.