Considerata a fi cea mai mare si importanta sarbatoare crestina, Pastele este insotit de nenumarate obieciuri si datini, infrumusetand si inveselind sarbatoarea, ce marcheaza de altfel si inceputul primaverii, un moment vazut ca un nou inceput si o noua speranta.
Cel mai cunoscut obicei si poate cel mai iubit, il reprezinta vopsirea oualelor. Acestea fac referire la momentul in care Mantuitorul IIsus a fost rastiginit pe cruce in Vinerea Mare, iar Maica Domnului, ce venise sa-si planga fiul rastignit, a pus cosul cu oua langa cruce, si acestea s-au inrosit de sangele ce picura din ranile Fiului.
Iata care sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Invierea Domnului din diferite zone alte tarii.
Moldova
- In Joia Mare incep pregatirile pentru sfanta sarbatoare. Taranii inceteaza munca la camp, iar gospodinele vopsesc ouale si pregatesc pasca si cozonacii.
- Momentul Invierii Domnului este marcat cu pocnitori si impuscaturi, prilej cu care spiritele rele sunt alungate.
- Fetele nemaritate din sat merg la biserica si spala clopotnita cu apa neinceputa, iar a doua zi de dimineata se spala cu ea pe fata, pentru a fi indragite de baietii neinsurati.
- In ziua de Paste, oameni se strang de dimineata in curtea Bisercii sub forma de cerc, asteptand binecuvantarea si sfintirea preotului pentru bucatele din cosul pascal.
- In ziua de Paste, este bine sa pui intr-un bol cu apa, un oua si un banut de argint. Se pune ca cine se spala pe fata cu apa respectiva, va avea un an plin de bogatii.
Oltenia
- Cand se intorc de la biserica cu lumina sfanta de Inviere, credinciosii nu au voie sa intre in casa pana nu culeg din gradina iarba verde si o aseaza pe scarile casei.
- Se spune ca in ziua de Paste, sufletele celor morti se intorc la casele lor, de aceea se aprinde si focul in fiecare gospodarie, pentru cei morti.
- In aceasta zona, barbatii sunt cei ce incondeiaza ouale.
- Vinerea Mare este cunoscuta ca si ziua scaldatului. Traditia spune ca cel ce se scufunda in apa rece de trei ori, va fi sanatos tot anul. Daca ploua in aceasta zi, va fi un an cu recolte bogate.
Maramures
- Se spune ca cei ce se imbratiseaza in ziua de Paste, se vor intalni pe lumea cealalta.
- Se pastreaza si in aceasta zona a tarii, ritualul stravechi de a pune intr-un bol cu apa un ou si un banut de argint. Ziua urmatoare, intreaga familie se spala pe fata cu apa respectiva si spune : „Sa fiu sanatos si obrazul sa-mi fie rosu ca oul. Toti sa ma doreasca si sa ma astepte asa cum sunt asteptate ouale rosii de Paste. Sa fiu iubit ca ouale în zilele Pastilor”. Dupa aceea, se ia moneda de argint si se trece peste fata: „Sa fiu mandru si curat ca argintul”.
- Prima persoana care intra in casa in dimineata de Paste, trebuie sa fie un barbat, pentru a alunga discordia.
- Un obicei vechi, practicat in anumite sate, este ca toti membrii familiei sa manance din primul ou ciocnit. Astfel vor avea parte de noroc si prosperitate toata viata.
Dobrogea
- In Vinerea Neagra se tine post negru, nu se consuma otet sau untdelemn si nu se munceste, deoarece se spune ca nimic nu va merge cum trebuie daca se lucreaza in Vinerea Mare. In aceeasi zi, se inconjoara casa de trei ori cu tamaie si lumanare aprinsa, cu care se vine de la biserica.
- In a doua de Paste, finii merg in vizita la nasi cu bucate alese, pentru a sarbatori impreuna Pastele.
- Paparuda este obicei specific zonei, si are loc in a treia zi de Paste. Presupune stropirea cu apa a unui alai de tinere impodobite cu ramuri verzi, care umbla prin sat, de la casa la casa, si invoca ploaia prin cantecul lor.
- Tot in a treia zi de paste, are loc ritualul cunoscut sub numele de Caloianul. Se ingroapa in camp o papusa de lut, care dupa o perioada de timp aceasta este dezgropata si se rupe in bucati, ce se imprastie pe camp. Acest ritual se spune ca aduce belsug, fertilitate si regenerarea vegetatiei.