Zona Maramuresului este cu siguranta una dintre cele mai frumoase si vizitate zona turistice din Romania, plusand din punct de vedere turistic cu obiceiuri pastrate de-a lungul anilor, cu o lume ghidata de valori si cu asezari pitoresti si paduri intinse, ce iti ofera impresia ca timpul s-a oprit in loc. Maramuserenii sunt cunoscuti si apreciati pentru ospitalitatea si bunatatea de care dovada in orice moment, completand astfel perfect tabloul unei bijuterii turistice pe care tara noastra nu ezita sa o puna in valoare.

Daca nu v-ati petrecut pana acum Craciunul in Maramures, va recomandam sa nu ratati o experienta unica, pe care nu o veti putea uita nicicand. De ce? Simplu, preparatele delicioase traditionale, peisaje superbe, ospitalitate si bunatatea oamenilor si traditii unice in lume.

Obiceiurile au fost conservate de-a lungul timpului, caci odata realizate acestea aduc oamenilor fericire, prosperitate, sanatate si recolte bogate. Evenimentul ce marcheaza inceputul sarbatorilor de iarna este Sfantul Nicolae, sau Mos Nicolae, cel ce imparte daruri copiiilor cuminti, iar celor mai neascultatori le lasa cate o nuielusa in incaltaminte.

Sacrificarea porcului are loc de Ignat (20 decembrie) are un obicei poate putin mai neobisnuit, in unele sate maramuresene, sangele animalului fiind folosit pentru a insemna copiii, acestia devenind mai sanatosi si mai vanjosi. In ziua de Ajun,se face curatenie in gospodarie, se varuiesc pomii si se leaga cu paie, pentru a avea roade din belsug anul ce vine. Copiii mananca dovleac, pentru a fi rotofei tot anul, iar pomul de Craciun este impodobit cu nuiele de salcie si hartie colorata.

In seara Ajunului, copiii pornesc la colindat. Cei mici merg cu Steaua sau Capra, iar cei mai mari merg la colindat pornind de la casa preotului, trecand apoi din casa in casa ( acestea avand toate luminile aprinse si poarta deschisa) , refacand astfel drumul magiloc vestitori. Un obicei interesant este practice in orasul Cavnic, unde cete de 7 – 15 baieti costumati traditional, avand ornamente din clopotei si talangi si masti realizate din piele de oaie. Imbratisarea acestora se spune ca aduce noroc in anul viitor.


Zanele Vestitoare sunt trei fete imbricate in haine albe, frumos impodobite, ce colinda din casa in casa, vestind Nasterea lui Iisus. Ele sunt considerate zane bune si sunt rasplatite cu daruri traditionale. Obiceiul se practice in zona Borsa si Sacel.

Maramuresenii nu dau cu matura in ziua de Craciun, caci se risipeste norocul. Nu se spala rufe, nu se nimic cu imprumut, iar vitele si usile de la grajduri sunt sunse cu usturoi pentru a alunga spiritele rele. In anumite zone se spune ca iarna va fi lunga, daca animalele dorm pe partea stanga in ajunul Craciunului. Daca visezi grau inainte de sarbatoarea nasterii Domnului, inseamna ca anul ce vine ca fi unul bogat. In ziua de Craciun este bine sa te speli pe fata cu apa curgatoare, in care se pune si moneda din argint, astfel incat tot anul sa fii curat ca argintul. Acestea sunt doar cateva din superstitiile din zona Maramuresului, de Craciun.