Muzeul Victimelor Comunismului din Sighet este un monument istoric ce a fost creat in amintirea uneia dintre cele mai cunoscute inchisori politice din Romania, din epoca comunista. Astfel muzeul a devenit primul memorial din lume inchinat memoriei victimelor dictaturii comuniste.

Inchisoarea Sighet a fost construita in anul 1897 si este locul unde au fost incarcareti studenti, elevi, tarani dar si demnitari din intreaga tara. De altfel, detinutii erau obligati sa stea in conditii insalubre (aveau dreptul sa se spele de doar 4 ori / luna si doar cu apa rece), hraniti mizerabil, nu aveau voie sa priveasca pe ferestra (cei ce incalcau acestea regula era inchisi in celulele “neagra” si “sura”). Ulterior la geam au fost puse obloane, astfel incat se putea vedea doar cerul. Au fost incarcerate elite intelectuale, politice sau religioase, fara dreptul de a avea un proces, multe dintre acestea gasindu-si in cadrul inchisorii si sfarsitul.


Inchisoarea cunoscuta si sub numele de “colonia Dunarea”, era supusa unui secret total iar paza era la cel mai inalt nivel, fiind considerat un loc sigur, din care nu se putea fugi, cu atat mai mult cu cat Uniunea Sovietica era in imediata apropiere.

Nenumarate personalitati importante au fost incarcerate aici si au murit in arest, printre care liderul Partidului National Taranesc, Iulia Maniu, episcopal Greco-catolic Ioan Suciu, episcopal Valeriu Traian Frentiu si Anton Durcovici.

Intre anii 1950 – 1955 nu au fost intocmite acte de deces, astfel ca familiile nu era anuntate de moartea rudelor. Ulterior in perioada 1955 – 1958 au fost redactate doar 3 acte de deces, ulterior acestea au inceput sa fie intocmite in mod curent.


Dupa Revolutie, presedinta Aliantei Civice, Ana Blandiana (unul dintre cei mai mari artisti romani din perioada contemporana) inainteaza in 1993, ideea unui memorial al victimelor comunismului, intr-o inchisoare parasita din Romania, cea de la Sighetu Marmatiei.  Scopul era sa nu fie lasata uitarii pata aceasta neagra a istoriei Romaniei.

O vizita aici poate fi pentru multi, una greu de digerat. Fostele celule spun povesti si o istorie, a unei tari ca o inchisoare. Inca de la intrarea in muzeu vei gasi inscriptionate spusele fondatoarei sale “Si veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi”.


Prima sala din muzeu, Sala Hartilor, are o expozitie formata din hartile cu locatia inchisorilor din Romania, gropile unde erau aruncate la comun cadavrele, lagarele de munca silita dar si locurile unde detinutii erau executati.  Ulterior sunt amenajate 48 de celule, cu tematici diferite, ce prezinta perfect cum era in vremea comunismului, printre care: metodele de tortura din inchisori si din lagarele de exterminare.

„Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism”, Ana Blandiana.

Sursa foto: Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Alte atractii si obiective turistice din Sighetu Marmatiei gasesti in articolul urmator : Atractii turistice in Sighetu Marmatiei.