Muzeul National Brukenthal, cel mai mare muzeu din Sud-Estul Europei

Samuel von Brukenthal, un baron veritabil si guvernator al Marelui Principal al Transilvaniei, a fost un colectionar si iubitor de arta, fiind de altfel fondatorul muzeului ce astazi ii poarta si numele. Pasiunea pentru arta si-a format-o in cei peste 25 de ani pe care i-a petrecut la Viena.

Intors in tara in anul 1777, acesta este numit guvernator de Transilvania de catre Maria Tereza, fiind si perioada in care se casatoreste cu fiica primarului orasului Sibiu. Este momentul in care construieste si primul palat urban dupa modelul vienez pentru colectia sa de picturi, carti, harti sau piese naturale, anume Palatul Brukenthal. Totodata paveaza strazile din Sibiu, introduce canalizarea, construieste scoli si o biblioteca. 


In fiecare saptamana, la Palatul Brukenthal erau organizate spectacole de teatru sau concerte, si seara de seara cine festive la care participau nici mai mult nici mai putin de 14 invitati. Noutatile si tendintele din Occident erau prezente si in Sibiu fie ca vorbim de tinutele la moda ale baronului, de preparatele culinare necunoscute locului, servite la cine, sau fie ca vorbim de ceaiul de la ora cinci, concept adus in societatea orasului de Brukenthal.

Dupa moartea baronului, palatul este donat Bisericii Evanghelice, urmand ca acesta sa devina muzeu public. Acesta este deschis oficial in anul 1817 si format din mai multe corpuri de cladiri, 9 la numar. Muzeul este cel mai mare din Europa Sud-Estica, si al treilea de pe intreg continentul, dupa British Museum si Luvru din capitala Frantei. 

Brukenthal a lasat mostenire peste 1,6 milioane de piese din diverse domenii, majoritatea acestora fiind expuse in muzee din toata tara. Capodoperele sunt expuse la etajul secundar, insa din pacate o parte dintre ele (8 tablouri evaluate la suma de 25 de milioane de dolari) au fost furate in 1968, urmand ca 3 decenii mai tarziu jumatate dintre acestea sa fie recuperate. 19 capodopere au fost furate de comunisti si duse la Bucuresti, care au fost returnate cand se realizau pregatirile pentru Sibiu – Capitala Culturala europeana. 

2 ani consecutivi, 2015 si 2016, Muzeul National Brukenthal a primit Certificatul de Excelenta TripAdvisor, datorita nenumaratelor aprecieri din partea celor peste 400.000 de turisti ce-l vizitau an de an. 


Cum este structurat impozantul muzeu?

- Biblioteca Brukenthal, peste 280.000 de volume

- Muzeul de Istorie Casa Altemberger 

- Muzeul de Istorie Naturala

- Muzeul de Istoria Farmaciei

- Muzeul Cinegetic “August von Spiess”

- Galeriile de Arta Brukenthal

- Galeria de Arta Romaneasca

- Sala cu Fresca

- Laboratoarele de Restaurare

Pe site-ul oficial al muzeului, exista si un tur virtual, expozitii online si imagini captivante cu interiorul acestuia. 


Impresionat de sejurul vienez, baronul isi contruieste la Avrig o resedinta de vara, luand drept model palatul imperial de la Schönbrunn. Aici se evidentia si latura sa pragmatica, facand locul unde facea agricultura si bani. Cultiva diverse soiuri de plante, de la aloe vera la cartofi, sau de pomi fructiferi din Europa, creand de altfel prima orangerie din Transilvania. 

Sursa foto : Brukenthal National Museum / Muzeul National Brukenthal