Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” este cel mai important si mare muzeul de acest tip din tara noastra, fiind expuse case si gospodarii traditionale specifice fiecarei regiuni istorice romanesti.

Inaugurarea oficiala a muzeului a avut loc pe 10 mai 1936, intiativa construirii acestuia apartinand folcloristului si sociologului Dimitrie Gusti, ce s-a ocupat de amenajarea acestuia alaturi de scriitorul si regizorul Victor Ion Popa.   La inaugurare a participat insusi regele Carol al-II-lea, iar o saptamana mai tarziu a fost deschis si publicului.


Suprafata ocupata de muzeu este de 14 ha, fiind expuse 380 de monumente, 60.000 de obiecte in colectii de patrimoniu si peste 250.000 de documente de arhiva referitoare la viata traditionala a satului. Muzeul Satului este cu siguranta unul dintre obiectivele culturale cele mai vizitate din Romania, atragand anual peste 500.000 de vizitatori.


Muzeul Satului are o pozitionare excelenta, chiar in Parcul Herastrau din Bucuresti, fiind un loc perfect in care poti petrece timpul liber alaturi de cei dragi, timp in care poti descoperi istoria si traditiile vietii rurale din Romania. Ai oportunitatea sa te plimbi printre case traditionale, troite si biserici, poti admira colectii de piese textile, din lemn sau ceramice sau de port popular (unic in lume).


Muzeul Satului este o adevarata oaza de liniste, cu un farmec aparte, ce pune in evidenta elementele traiului zilnic si obiceiurilor din mediul rural. Sociologul Dimitrie Gusti a inteles importanta acestor comunitati, cu atat mai mult cu cat viata la sat a reprezentat baza istoriei romanesti vreme de secole. De altfel, in prima jumatate a secolului XX, Romania era o tara preponderant rurala.

Muzeul adaposteste 350 de cladiri, oferind vizitatorilor posibilitatea de a descoperi cum aratau locuintele taranilor si de observa diferentele intre casele de la munte fata de cele de la campie (acestea din urma au fundatii joase, fata de cele de la munte care erau jumtate ingropate in pamant). Casele au fost dezasamblate, bucata cu bucata, transportate cu trenul sau caruta pana la Bucuresti, unde au fost asamblate la loc. Cea mai veche dintre acestea dateaza inca din secolul XVII, iar cea mai recenta este din secolul XX.

Pentru a intregi autenticitatea exponantelor, periodic, familii de tarani chiar locuiau in gospodariile din muzeu, alaturi de pasarile si animalele ce le aveau in grija. In anul 1940, se decide ca in unele gospodarii sa fie gazduite permanent familii de refugiati din Basarabia, fapt ce a dus la o degradare accelerata a acestora.


Distrugeri importante ale patrimoniului cultural au fost aduse si in urma incendiilor din septembrie 1997 si februarie 2002, insa acestea au fost refacute intr-un timp relativ scurt.

Imediat ce treci pragul Muzeului Satului, simti cum calci intr-o lume calda, speciala si naturala. Vei descoperi locuinte-monument de arhitectura populara, constructii reprezentative cu elemente originale, specifice secolului XVII/ XVIII.  Muzeul de astazi pare un mare sat romanesc, unde sunt adunate cele mai frumoase gospodarii, obiceiuri si traditii.

“Ne trebuia cu orice chip un muzeu in aer liber pentru a  fi bine intelese, obiectele trebuiesc asezate in Muzeu, asa cum sunt ele in realitate, nu intre panze, ci intr-o casa adevarata, nu in standu, ci in bataturra din gospodaria omului.” Dimitri Gusti, 1936.

Sursa foto : Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"