Unul dintre cele mai vechi orase din Romania, Medias este o localitate pitoreasca si fermecatoare, putand fi comparata foarte usor cu un muzeu in aer liber.

Prima mentiune documentara a orasului este inca din anul 1267, sub numele de Mediesy – asociat unui trib secuiesc din secolul IX. In anul 1359 este numit pentru prima data ca oras.

Medias poate fi apreciat ca o adevarata mina de aur pentru turismul romanesc, centrul localitatii fiind punctul forte al acestuia, impresionand prin arhitectura, istorie si prin combinatia efervescenta dintre vechi si nou (alternanta intre stilul gotic, baroc, renascentist si neoclasic).


Biserica Evanghelica Sfanta Margareta construita in anul 1488, in stil gotic, are un turn inclinat cu o inaltime de 68 de metri (se afla in topul primelor 10 turnuri inclinate din lume). Turnul a fost un rol strategic in apararea orasului, fiind un punct de observatie al imprejurimilor. In acele vremuri, trambitasul avea ordin de a da alarma cu trompeta, in cazul unui pericol. Era aspru sanctionat in caz de neatentie, pedeapsa acestuia mergand pana la aruncarea lui din turn. De unde si numele de Turnul Trompetistilor. Langa biserica, se afla Turnul Mariei, locul unde a fost inchis Vlad Tepes pret de cateva ore, in timp ce era dus la inchisoarea de la Visegrad, langa capitala Ungariei. Se mai spune ca tot acest turn era folosita drept camera de tortura sau capela in timpul epidemiilor de ciuma.


Piata Regele Ferdinand I este locul de unde vei putea admira majoritatea cladirilor istorice din oras, fiind locul unde pe vremuri aveau loc marile evenimente publice: parade militare, festivaluri, targuri anuale sau chiar pedepse corporale.  De aici ai vedere direct catre Turnul Bisericii Sfanta Margareta, iar cele mai frumoase cladiri pe care le vei putea admira de aici sunt Casa Schuller  si Casa Schuster, locul unde a functionat faimoasa farmacie Zum Auge Gottes ( “Ochiul lui Dumnezeu”), creatia farmacistului Johann Peter Schuster. Casa Schuller a fost resedinta principilor Transilvaniei, in timpul trecerii prin orasul istoric Medias. Constructia este impresionanta, avand o sala de conferinte cu 130 de locuri, sali de expozitii si 6 camere de oaspeti. Cladirea are forma literei U, iar din curtea interioara a acesteia se pot vedea cele doua galerii deschise cu arcade superbe. De-a lungul timpului, casa a avut mai multe intrebuintari, fiind si han sau berarie.


Muzeul Municipal se afla in cladirea unei foste manastiri franciscane si dispune de trei sectii principale : istorie, stiintele naturii si etnografie-arta. Detine peste 15.000 de exponate : piese de ceramica traditionale, produse din argint provenite din tezaurele dacice descoperite la Seica Mica si Medias, obiecte ce au apartinut breslelor medisene, piese de port popular si colectii de carti vechi si tablouri. Este una dintre cele mai vechi institutii culturale, fondarea sa realizandu-se in anul 1901.

Nu rata o plimbare pe strazile vechi din Medias, sau mai bine zis strazile dintre bastioane – Turnul Clopotelor (adaposteste clopotele Bisericii, cel mai vechi clopot fiind din anul 1449), Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Croitorilor). Este prilejul perfect prin care poti descoperi si admira case sasesti vechi, care mai de care mai colorate, bine conservate si ingrijite. 

Surse foto: Tripadvisor