Pe teritoriul Romaniei regasim numeroase lacasuri de cult, cu o arhitectura deosebita si o vechime de sute de ani.

Construite inca din timpul domnitorilor romani, aceste monumente au fost incluse in Patrimoniul UNESCO.

In partea de nord a Romaniei, in Bucovina, turistii pot vizita numeroase obiective turistice, printre care se numara si Manastirea Voronet.

Acest lacas de cult este situat la doar 36 de km de Suceava, in localitatea Voronet. Manastirea a fost zidita intr-un interval de timp foarte scurt, de doar 3 luni. Practic, Manastirea Voronet a reprezentat un simbol, o rugaciune pentru a salva Tinutul Moldovei de asaltul Imperiului Otoman.

Ctitorul Manastirii a fost Stefan cel Mare, care a poruncit zidirea manastirii, in anul 1488. Inca din momentul construirii, monumentul a devenit un important centru cultural, de mare interes.

Sursa: Manastirea Voronet, Scurt Istoric

Arhitectura este desavarsita, fiind considerata a fi un simbol al stilului moldovenesc. Totusi, se remarca si anumite influente bizantine, spre exemplu, naosul are o forma triconica.

In partea de interior, elementele principale sunt stranele si jilturile, cat si mormantul lui Daniil Sihastrul.


Sursa: Manastirea Voronet, Suceava, Romania

In anul 1496, manastirea a fost pictata pe interior, avand drept sursa de inspiratie modele din iconografia bizantina. Gama cromatica este variata, predominand tonurile grave, insa scenele reprezentate sunt marcate de expresivitate. In naos si in altar sunt pictate scene din Cina cea de Taina, avand o mare valoare, din punct  de vedere artistic.

In ceea ce priveste partea exterioara, pe peretele din sud, regasim cea mai cunoscuta nuanta de albastru, albastrul de Voronet.

Este vorba de un pigment natural misterios, ce se schimba din albastru in verde, in functie de gradul de umiditate ambiental.

Sa nu uitam ca aceasta nuanta a rezistat intempriilor mai bine de 450 de ani, iar cercetatorii sunt de parere ca este vorba despre azurit, o roca albastra, ce astazi se regaseste doar  pe teritoriul Frantei, Chinei, dar si in Africa.

Sursa: Ce este Albastrul de Voronet?

Intitulata simbolic “Capela Sixtina a Orientului”, Manastirea Voronet este unica la nivel mondial si poate fi vizitata in fiecare zi, de la 7-20.

Inca din anul 1993, Manastirea Voronet face parte din Patrimoniul UNESCO, ceea ce inseamna ca vorbim despre un edificiu cultural de mare insemnatate.

Aflata in inima muntilor, inconjurata de ziduri inalte, Manastirea Voronet este o adevarata perla a turismului religios din Romania.

Daca te afli intr-un concediu in zona de nord a Moldovei, atunci cu siguranta ar trebui sa treci pe lista obiectivelor turistice de vizitat si Manastirea Voronet. Atat arhitectura lacasului de cult, cat si pictura acestuia au fost apreciate de catre fiecare vizitator, de-a lungul timpului.

Conform istoricilor, Manastirea Voronet reprezinta una dintre cele mai importante ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare, alaturi de Manastirea Putna.

Concluzionand, Bucovina este un tinut de poveste, o zona incarcata de istorie si de spiritualitate. Este locul unde inca mai dainuie basmele si legendele, ce sunt povestite din generatie, in generatie. Manastirea Voronet este vizitata in fiecare an de mii de turisti, ce raman impresionati de stilul arhitectural al acesteia.