Manastirea Moldovita, un edificiu religios unic in Bucovina

Zona Bucovinei este recunoscuta si datorita existentei unui numar impresionant de lacasuri de cult, vechi de sute de ani, printre care se numara si Manastirea Moldovita.

Denumita simbolic drept o “bijuterie a spiritualitatii si artei vechi moldovenesti”, aceasta poate fi admirata in localitatea Vatra Moldovitei, la aproximativ 22 de km de Campulung Moldovenesc.

Stiai ca Manastirea Moldovita a fost construita la initiativa domnitorului Petru Rares, in anul 1532?

 

Sursa: Manastirea Moldovita 

Locul in care a fost construita manastirea nu a fost ales intamplator, ci este cu totul special, daca ar fi sa avem in vedere faptul ca este inconjurata de Muntii Ciumarnei si de Dealul Obcinei. Ba mai mult, in imediata apropiere a acesteia curg paraurile Moldovita si Ciumarna, ceea ce inseamna ca peisajul este incantator.

La momentul actual, Manastirea Moldovita se numara printre cele mai vechi asezari calugaresti din intreaga Romanie, iar istoria valoroasa a fost factorul cheie ce a determinat includerea ei in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Hramul manastirii este de Buna Vestire, prilej cu care se organizeaza evenimente religioase de mare anvergura, la care iau parte pelerini din toate colturile Romaniei.

Petru Rares, un cunoscut domnitor al Moldovei, ia initiativa de a construi aici si o imprejmuire din ziduri si turnuri de aparare, tocmai pentru ca manastirea sa devina totodata si o fortificatie. Elementele arhitecturale specifice stilului moldovenesc mai pot fi admirate si la momentul actual. Planul arhitectural de tip triconc imparte imobilul in 5 incaperi. Comparativ cu alte lacasuri de cult din Bucovina, Manastirea Moldovita prezinta si unele elemente noi, spre exemplu, pridvorul este deschis, iar boltile sunt create in forma de cruce.

In ceea ce priveste designul exterior, se remarca acoperisul realizat din sita de brad si firidele alungite la abside.

Sursa: Manastirea Moldovita, loc cu liniste 

Pictura interioara este de-a dreptul unica, ilustrand scene din Rastignire. Aceasta realizare artistica are o valoare spirituala inegalabila, iar specialistii in acest domeniu sunt de parere ca reprezentarea are un caracter mult mai realist decat in alte opere.

Este bine sa amintim si de catapeteasma, ce a fost sculptata cu multa migala in lemn, iar mai apoi a fost aurita si pictata, fiind creata inca din secolul al XVI-lea.

Clisarnita gazduieste un mic muzeu al manastirii, aici regasindu-se manuscrise ce dateaza din secolul al XV-lea, jiltul domnesc al lui Petru Rares, o psaltire din anul 1614 si alte obiecte la fel de importante.

Anul 1993 este deosebit de important pentru Manastirea Moldovita, fiind momentul in care aceasta este inclusa in Patrimoniul UNESCO.

Dupa ce a avut loc Revolutia, incepe o campanie complexa de salvare a lacasului de cult. Acest lucru a fost posibil gratie fondurilor puse la dispozitie de catre Ministerul Culturii, insa si enoriasii au contribuit la acest proces.

Toate acestea fiind spuse, ai putea include Manastirea Moldovita in turul pe care il vei face in viitorul apropiat in indragita Bucovina. Vei fi surprins de frumusetile acestei zone! 

Citeste si : Ce poti vizita intr-un weekend in Gura Humorului?