Lacul Ursu este pozitionat in centrul statiunii balneare Sovata, in inima muntilor Carpati, fiind inconjurat de brazi inalti si paduri bogate. Acesta s-a format in anul 1875, fiind cel mai important si cel mai mare lac cu apa sarata din statiune. Pe langa acesta mai sunt lacurile Alunis, Rosu, Verde, Negru si Mierlei.

Sunt mai multe caracteristici ale lacului ce-i confera caracterul de unicitate in Europa, ba chiar in intreaga lume. De altfel, acesta detine 3 recoduri mondiale : este cel mai mare lac helioterm din lume (are o suprafata de 40.000 de metri patrati, iar cel mai adanc punct are o inaltime de 18.9 metri) ; este singurul lac despre care se stie data cand s-a format si apa sarata a acestuia este inconjurata de o vegetatie bogata.

Faptul ca este un lac helioterm, adica combinatia de apa sarata din adancime se imbina suprinzator cu apele dulci de la suprafata, il transforma intr-un lac unic in Europa. Declarat ca fiind rezervatie naturala, Lacul Ursu este considerat a fi un monument al naturii, a carui valoare este incontestabila. Sunt nenumarate elemente naturale cu o frumusete speciala si unica, ce atrag un numar impresionant de turisti : masivele de sare, combinatiile de roci multicolore, flora cu include nenumarate specii, padurea din jurul acestuia ce este una mixta, formata dintr-un numar mare de specii de arbori.

Fenomenul de incalzire al apelor, sporeste beneficiile naturale dar si cele medicale. Este locul ideal si recomandat de medici pentru tratarea unor diverse afectiuni medicale: reumatismale, endocrine, neurologice sau metabolice.

Temperatura medie inregistrata in sezonul cald este 18,5 grade Celsius, iar in cel rece scade sub -3,5 grade Celsius. Este interzis scaldatul in anumite perioade ale zilei si in anumite zone al lacului: nu se permite scaldatul inainte de ora 10.00 si dupa ora 18.00, iar in intervalul 13.00 – 15.00 exista o pauza de imbaiere. Durata bailor recomandata pentru adulti este de maxim 30 de minute, iar pentru copii 15 minute.

Este singurul lac natural caruia i se cunoaste data de formare, respectiv 27 mai 1877, la ora 11 fix, ca urmare a unei prabusiri de teren, in urma caruia s-a creat o formatiune geologica, de natura carsto-salina. Numele l-a primit dupa forma lui, semanand cu o piele intinsa de urs.

Este o destinatie turistica perfecta, fie ca esti nevoit sa calatoresti in zona pentru tratarea unor afectiuni medicale, fie ca vrei sa te bucuri de beneficiile naturale ale lacului si vrei sa admiri privelistea din zona, prilej cu ajutorul caruia te poti relaxa si desprinde de grijiile cotidiene.

In imediata apropiere de Lacul Ursu, sunt amenajate centre SPA cu nenumarate facilitate si dotari menite relaxarii tale. Destinatia turistica, statiunea balneara Sovata, este una accesibila, cu nenumarate posibilitati de destindere dar si de tratament. Statiunea Sovata este recunoscuta la nivel European inca din anul 1850, faima capatand-o ca urmare a prezentei lacurilor helioterme cu apa calda, ce au propietati terapeutice pentru diverse afectiuni.