Muntii Apuseni se numara printre cele mai interesante destinatii turistice din intreaga tara. Anual, mii de turisti opteaza pentru aceasta zona atunci cand isi planifica o vacanta. Peisajele unice, gazdele binevoitoare si diversitatea cadrului natural sunt doar cateva dintre motivele pentru care vizitatorii aleg sa ajunga in aceste tinuturi.

Sursa: Muntii Apuseni inclusi de CNN in topul celor mai frumoase locuri din Romania 

Muntii Apuseni au reprezentat resedinta motilor, inca din cele mai vechi timpuri. In trecut, principalele indeletniciri ale localnicilor erau cresterea animalelor si mineritul.

In continuare iti vom prezenta cele mai interesante atractii turistice din aceasta zona.

1. Muntii Apuseni de nord

Din punct de vedere geografic, Muntii Apuseni de nord se pozitioneaza in partea vestica a Podisului Transilvania, iar inaltimea medie a versantilor ajunge la 1400 de metri. Potrivit turistilor, aici te afli in inima naturii, fiind o zona in care te desprinzi complet de era digitala si poti sa te lasi fermecat de frumusetea peisajelor, de aerul proaspat de munte si de padurile vesnic verzi.

Turismul montan este foarte apreciat in randul persoanelor pasionate de calatorie, tocmai datorita faptului ca pot admira cadrele naturale salbatice si pot sa petreaca mai mult timp in aer liber.

Sursa: Muntii Apuseni - locul ideal pentru vacante 

2. Ghetarul de la Scarisoara 

Sursa: Pestera Scarisoara. Cum ajungi la cel mai mare ghetar subteran din Europa 

Atractiile turistice naturale sunt la mare cautare in prezent, iar in Muntii Apuseni exista un numar impresionat de pesteri. Pesterile pot sa adaposteasca uneori si ghetari, cum este cazul celei de la Scarisoara. Intrarea in pestera este de-a dreptul unica, realizandu-se printr-un aven ce are diametrul de aproximativ 60 de metri. Practic, turistii strabat cu atentie poteca sapata in stanca si coboara pe scari metalice, pentru a ajunge sa vada cel mai mare ghetar din tara.

3. Pestera Ursilor 

Desi a fost descoperita abia in anul 1975, Pestera Ursilor se afla in topul obiectivelor turistice din Apuseni. Denumirea acesteia nu este simbolica, ci provine de la numeroasele fosile ce au fost descoperite de catre arheologi. Potrivit acestora, aici s-ar fi adapostit deseori ursii de caverna, o specie ce a disparut cu mai bine de 15.000 de ani in urma.

Sursa: Pestera Ursilor - minunea naturii din muntii Apuseni 

4. Cascada Miresei 

Ce poate fi mai frumos decat sa vizitezi o cascada? Cascada Miresei este remarcabila datorita faptului ca apa cade de la o inaltime de peste 18 metri. Unice sunt si formatiunile calcaroase ce s-au format in imediata apropiere a apei, ce te duc cu gandul la un peisaj de poveste.

5. Cetatile Ponorului 

Denumite simbolic drept „Everestul speologiei romanesti”, Cetatile Ponorului fac parte din cele mai mari complexe carstice de la nivel european.

Sursa: Cetatile Ponorului 

Daca esti pasionat de sporturile montane si ai experienta in alpinism, atuunci poti sa incerci sa escaladezi peretele ce are mai mult de 100 de metri inaltime. In caz contrar, te poti bucura de o plimbare in mijlocul naturii, departe de stresul cotidian.

Concluzionand, Muntii Apuseni ofera numeroase posibilitati de relaxare pentru persoanele ce isi doresc sa redescopere frumusetile naturii, indiferent de anotimp.

Citeste si : Muntii Carpati, emblema tarii noastre