Castelul Corvinilor din Hunedoara (legenda vie a Transilvaniei) este cunoscut si sub numele de Castelul Huniazilor si reuseste sa atraga an de an un numar impresionant de turisti. Acesta a fost reconditionat cu fonduri europene, astfel incat vizitatorii sa aiba posibilitatea sa descopere frumusetea arhitecturala si legendele ce stau in spatele unuia dintre cele mai frumoase castele din lume.

Castelul este considerat a fi opera lui Ioan de la Hunedoara, cand in anul 1440 decide sa puna bazele acestei frumuseti cu arhitectura gotica, prevazuta cu turnuri, bastioane si un donjon. De-a lungul timpului, constructia a avut mai multe transformari, deservirea acestuia initiala fiind aceea de a fi un punct strategic intarit dar si resedinta feudala.

Ceea ce il face cu totul special sunt legendele din spate, fiind un avantaj pentru castel cu ajutorul caruia reuseste sa impulsioneze turismul din zona.

Legenda fantanii este cea mai cunoscuta dintre acestea, conform careia se spune ca aceasta a fost sapata de trei prizonieri turci tinuti captivi in castel de catre Ioan de Hunedoara. Acesta le promite ca ii va elibera daca vor reusi sa sape o fantana cu apa buna. Prizonierii cu multa truda, reusest sa gaseasca apa dorita dupa 15 ani de sapat in stanca, la 28 de metri adancime. Din pacate, intre timp Iancu de Hunedoara moare, iar sotia sa, Elisabeta, ia hotararea sa nu respecte cuvantul dat de fostul conducator si decide sa curme viata celor 3 prizonieri. Ultima dorinta a acestora a fost sa primeasca permisiunea de a scrie pe cheile fantanii urmatoarea inscriptie : “Apa ai, inima n-ai.”.

Se spune de asemenea, ca aici a fost loc de adapost pentru refugiatii rascoalei lui Horia, Closca si Crisan. Peste 3000 de persoane s-au refugiat in acest loc, de frica rasculatilor.


Photo by Valentin Balan on Unsplash

O alta legenda sustine ca Vlad Tepes a fost tinut prizonier in acest castel, vreme de 7 ani, zvon ce a fost folosit de catre cunoscutul Bram Stoker in romanele sale despre contele Dracula. Insa, conform istoricilor Vlad Tepes nu a fost tinut impotriva vointei sale in Castelul Corvinilor, ci intr-un loc ascuns in apropiere de Buda, vreme de 12 ani.

Legenda corbului, sau de ce este inscriptionat un corb cu un inel de aur in cioc pe blazonul familier Corvinilor. Se spune ca Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg si a unei frumoase femei din Tara Hategului. Regele decide sa ii dea de sot femeii pe unul din vitejii sai, pentru a o feri de necinste. Este momentul in care ii daruieste si un inel de aur ca dar pentru copilul nenascut, astfel incat sa il poata recunoaste cand acesta va creste si va veni la curtea regala. Insa in timpul unei calatorii, femeia cu sotul si copilul poposesc pentru a pranzi, iar inelul este uitat pe o margine a stergarului. Un corb fura inelul si incearca sa plece cu acesta. Insa copilul, Ioan de Hunedoara, sageteaza corbul cu ajutorul unui arc si recupereaza inelul. Mai tarziu, odata ajuns la curtea regala, povesteste patania regelui, iar acesta impresionat decide ca simbolul familiei hunedorenilor sa fie corbul cu inel de aur in cioc.

Se spune de asemenea ca in castel prizonierii obisnuiau sa fie torturati, cu metode care mai de care mai sadice. Este amenajata in acest sens, in interiorul castelului si o Sala a Torturii. Acolo aveti posibilitatea sa descoperiti si o parte terifianta a castelului, fiind locul unde prizonierii erau tinuti captivi si torturati, ajungand sa aibe pielea jupuita de pe ei, in timp ce erau inca in viata.

Salile si incaperile sunt imense si impresionante, toate adapostind legende interesante si captivante. De exemplu, se spune ca in Turnul Capistrano a locuit un timp calugarul franciscan Ioan de Capistrano. In aceasta incapere exista o nisa secreta, de unde putea asculta cu palnia, sedintele din Sala Dietei, ce se desfasurau in lipsa lui Iancu de Hunedoara.