Ne bucuram ca iti putem aduce in atentie importante atractii turistice din Romania, poate mai putin cunoscute si promovate. Tara noastra ne ofera prilejul de a ne bucura de peisaje naturale superbe, fascinante dar si de a descoperi indeaproape istoria ce ne-a format.

Judetul Hunedoara adaposteste importante obiective turistice, indeosebi pentru cei dornici sa descopere si sa simta cat mai mult din istoria strabunilor.

Sarmizegetusa Regia, fosta capitala a Daciei, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, un loc incarcat de mister, istorie si legende. Situl arheologic este pozitionat in muntii Orastiei, in localitatea Gradistea de Munte, pe varful unei stanci, la 1200 de metri inaltime (astfel dacii aveau posibilitatea de a vedea din timp orice potential atac asupra cetatii).


Situl a fost centrul strategic al dacilor din Muntii Orastiei si nu numai. A avut un rol important in contextul politic, religios, economic si militar al locuitorilor.

In prezent situl arheologic este inclus in patrimoniul UNESCO, importanta sa istorica fiind recunoscuta la nivel Mondial. Este cea mai mare asezare cunoscuta pentru spatiul dacic, aceasta intinzandu-se pe un deal a carui lungime ajunge pana la 4.5 km. Fortificatia si zona sacra erau pozitionate in partea centrala, iar zonele civile era impartite pe pantile dealului.


Ce se mai poate vedea astazi este o fortificatie ce dateaza inca din perioada razboaielor daco-romane, din sec II p.Chr. Cu siguranta, acest razboi a avut efecte nefaste si ireversibil asupra fortificatiei dacice initiale, a carei suprafata ajungea pana la 10.000 mp.

Trecerea de la fortificatie la zona sacra se realiza prin intermediul unui drum lung de 200 metri, pavat cu lespezi de calcar. Ce presupunea zona sacra? Doua terase spatioase antropogene, ce erau sustinute de ziduri de calcar a caror inaltimea ajungeau pana la 10 metri.

Cercetarile arheologice care au inceput inca din anul 1924, au scos la suprafata o serie de lucruri foarte interesante : ramasite de tevi ceramice, drumuri pavate, sisteme de alimentare cu apa, ateliere mestesugaresti sau locuinte cu plan circular.  Arheologii au descoperit si artefacte ce erau specifice mediului cultural al dacilor : vase din lute, obiecte din fier, sticla, argint.

Astazi mai pot fi vizitate doar ruinele cetatii, insa multi dintre cei care au vizitat-o sustin ca locul inca pare viu, un loc al spiritualitatii si al magiei.

Conform unor legende, discul solar de andezit al sitului reprezinta un important punct energetic si vibrant, un loc al energiilor astrale. Tot aici este locului unde se desfasurau ritualurile de initiere ale razboinicilor daci, dar si zona unde aveau loc sacrificii, fiind una dintre cele mai importante metode de a intra in legatura cu zeii.


Multi istorici considera ca zona cetatii s-a construit in doua etape diferite, pe vremea regelui Burebista si a lui Decebal, materialele fiind aduse de la multi km distanta.

Locul este incarcat de povesti si legende, asa cum ar fi de asteptat in cazul unei cetati cu asemenea incarcatura istorice. Una dintre cele mai ciudate legende sustine ca asezarea dacica se suprapune unei localitati subterane, iar din incinta sacra exista un portal energetic care face legatura cu unversuri paralele.


Nu rata o vizita si la Castelul Corvinilor, care este la doar o ora distanta fata de situl arheologic. 

Sursa foto : Facebook Administratia Sarmizegetusa Regia.